Przepis
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
2 jajka
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
8 łyżek bułki tartej
8 plastrów wędzonej szynki
8 plastrów żółtego sera
1 jabłko
sól
pieprz
słodka papryka
olej
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszaj dokładnie z jajkami, bułką tartą, posiekaną cebulką i rozdrobnionym czosnkiem. Dodaj d osmku sól, pieprz i paprykę. Wyrób na jednolitą masę.
Mięso podziel na 16 porcji. Każdą połóż na folii aluminiowej lub spozywczej i uformuj płaski prostokąt. Na każdy prostokąt mięsa połóż 1/2 plasterka żółtego sera, 1/2 plasterka szynki i kawałek jabłka. Za pomocą folii zawiń mięso w roladkę. Dłońmi dokładnie dociśnij. Na patelni rozgrzej olej i smaż otoczone w mące roladki. Smaż do zrumienia z każdej strony.
Jeśli przygotowujesz roladki wcześniej, przełóż je do żaroodpornego naczynia, w którym później możesz je podgrzać w piekarniku.