Roladki z mięsa mielonego

Krzysztof
Przekąski
15.10.2014 18:27
Roladki z mięsa mielonego

Przepis

Składniki:

1 kg mięsa mielonego

2 jajka

2 małe cebulki

2 ząbki czosnku

8 łyżek bułki tartej

8 plastrów wędzonej szynki

8 plastrów żółtego sera

1 jabłko

sól

pieprz

słodka papryka

olej

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wymieszaj dokładnie z jajkami, bułką tartą, posiekaną cebulką i rozdrobnionym czosnkiem. Dodaj d osmku sól, pieprz i paprykę. Wyrób na jednolitą masę.

Mięso podziel na 16 porcji. Każdą połóż na folii aluminiowej lub spozywczej i uformuj płaski prostokąt. Na każdy prostokąt mięsa połóż 1/2 plasterka żółtego sera, 1/2 plasterka szynki i kawałek jabłka. Za pomocą folii zawiń mięso w roladkę. Dłońmi dokładnie dociśnij. Na patelni rozgrzej olej i smaż otoczone w mące roladki. Smaż do zrumienia z każdej strony.

Jeśli przygotowujesz roladki wcześniej, przełóż je do żaroodpornego naczynia, w którym później możesz je podgrzać w piekarniku.