Ciasto orzechowe z karmelem i bezami

Krzysztof
Ciasta
15.10.2014 10:57
Ciasto orzechowe z karmelem i bezami

Przepis

Składniki:

8 jaj

250 g cukru

4 łyżki wody

150 g mielonych orzechów

160 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier.

Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy,

ucierając na niskich obrotach miksera.

Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia.

Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.

Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.

Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 3

Krem:

300 g masła

200 g cukru pudru

4 łyżki śmietany

sok z 1 cytryny

ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.

Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny.

Dodatkowo:

1 puszka karmelu (lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego około 1,5h)

200 g bez

200 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Pierwszy blat smarujemy połową kremu.

Na krem układamy bezy.

Bezy przykrywamy karmelem.

Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem.

Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka,

dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta.

Czekoladą polewamy ciasto.

Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy.