- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
SKŁADNIKI:
bób 1/2 kg
ziemniaki 4 duże
boczek surowy ok 600 g
papryka mielona słodka
sól pieprz do smaku
masło 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
majeranek 1 szczypta
dodatkowo:
rękaw do pieczenia
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Dzień przed przygotowaniem sałatki zamarynować boczek. Nasmarować dobrze czosnkiem, solą, pieprzem papryką mieloną słodką oraz odrobiną majeranku. Wstawić najlepiej na noc do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa i piec 45-50 minut, w zależności jak duży jest boczek. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Ziemniaki wyszorować ale nie obierać ze skórki. Pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Bób ugotować i obrać.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, przełożyć ziemniaki, posypać lekko papryką mieloną słodką, podsmażyć, dodać bób oraz boczek. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać. Przekładać na półmisek. Smacznego :)