Składniki na bezę: 100 ml wody 300 g cukru 3 białka CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Śliwki układamy na sitku, zasypujemy dwiema łyżkami cukru i pozostawiamy na 2 godziny, co jakiś czas potrząsając sitkiem - chcemy pozbyć się z nich nadmiaru wody. Składniki na spód o śr. 25 cm: 200 g mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 2 żółtka (białka zostawiamy na później) 100 g zimnego, posiekanego drobno masła 1 łyżka zimnej wody Składniki na nadzienie: 500 g śliwek, umytych, wydrylowanych, pokrojonych w ćwiartki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 25 g budyniu waniliowego bez cukru 250 ml mleka Aby wziąć udział w akcji, wklej kod banerka na swoim blogu pod wpisem i dodaj wpis na stronie akcji Jesienne Słodkości!. Pianę przekładamy na masę budyniową i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Ciastem dokładnie wyklejamy formę na tartę o średnicy 25 cm, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Dziś przedstawiam przepis na prze-py-szną, słodko-kwaśną tartę na kruchym spodzie ze śliwkami, budyniem i bezą włoską <3 Zapraszam do przygotowań! 2. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. 4. W między czasie w małym rondelku podgrzewamy mleko z budyniem i łyżką cukru i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Posypujemy łyżeczką cynamonu i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 -15 minut. Podgrzewamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu gotujemy jeszcze 3 minuty. Kod banerka znajdziecie również na stronie akcji.