Naleśnikowy Torcik ze Szpinakiem

Krzysztof
05.10.2014 8:35
Naleśnikowy Torcik ze Szpinakiem

Przepis

Składniki na naleśniki:

2 jajka,

1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej,

1 szklanka wody gazowanej

1/2 łyżeczki soli,

Wykonanie naleśników:

Wszystkie składniki zmiksowałam i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie usmażyłam na ceramicznej patelni 5 dość grubych naleśników.

Składniki nadzienia:

600 g mrożonego szpinaku,

1 opakowanie sera feta,

1 łyżeczka klarowanego masła,

sól i biały pieprz do smaku,

2 ząbki czosnku,

1 jajko,

1/2 małej cebuli,

dodatkowo: 2 małe kulki mozzarelli,

Wykonanie:

Na zimne masło wrzuciłam posiekaną cebulę i od razu porządnie osoliłam, a gdy się zezłociła dorzuciłam czosnek i szpinak. Smażyłam do całkowitego odparowania, jeszcze ciepły wymieszałam z pokruszoną fetą i surowym jajkiem, doprawiłam.

Naleśniki układałam w natłuszczonej tortownicy przekładając warstwami szpinaku. Na ostatnim naleśniku ułożyłam plastry mozzarelli i zapiekałam w 200 stopniach do jej rozpuszczenia i zbrązowienia.