LITEWSKIE KIBINY

Krzysztof
05.10.2014 8:30
LITEWSKIE KIBINY

Przepis

Składniki na ciasto:

60 dag mąki pszennej

25 dag margaryny lub masła

2 jaja

1 białko

3 dag drożdży

20 dag kwaśnej śmietany, ok.3/4 szklanki

100 ml ciepłego mleka

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

Do posmarowania:

1 żółtko

2-3 łyżki wody

Farsz:

60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki

10-15 dag białej kapusty

1 cebula

pieprz świeżo mielony

sól

1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać ze śmietaną, połączyć wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką.

2. Mięso bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.

3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kibiny przez 20-25 minut, aż będą brązowe i suche. Smakują wybornie jeszcze ciepłe, prosto z pieca.