Przepis
Składniki na ciasto:
60 dag mąki pszennej
25 dag margaryny lub masła
2 jaja
1 białko
3 dag drożdży
20 dag kwaśnej śmietany, ok.3/4 szklanki
100 ml ciepłego mleka
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Do posmarowania:
1 żółtko
2-3 łyżki wody
Farsz:
60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki
10-15 dag białej kapusty
1 cebula
pieprz świeżo mielony
sól
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać ze śmietaną, połączyć wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką.
2. Mięso bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.
3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kibiny przez 20-25 minut, aż będą brązowe i suche. Smakują wybornie jeszcze ciepłe, prosto z pieca.