Przepis
Składniki:
3-4 duże piersi kurczaka
6-7 pieczarek
2 ząbki czosnku
3-4 łyżeczki posiekanej marynowanej papryki
3-4 świeże liście szpinaku
mąka, jajko i biały sezam do panierowania
oliwa do pieczenia
wykałaczki
1. Filety rozbić na jak największe, uważając żeby pozostały w całości, posypać z obu stron solą i pieprzem.
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posmarować każdy filet na środku. Na oliwie obsmażyć pieczarki. Na przygotowane kotlety posmarowane na środku czosnkiem położyć po jednym lub po dwa liście świeżego szpinaku, następnie pieczarki i marynowaną paprykę. Mięso złożyć na pół, aby zawartość pozostała na środku, starannie spiąć wykałaczkami.
3. Panierować w mące, jajku, a na koniec w białym sezamie. Smażyć dokładnie ze wszystkich stron na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wyciągamy wykałaczki i kroimy polędwiczki na plastry. Aromatyczne, smaczne i bardzo proste do wykonania.