Składniki
8-10 gotowych naleśników
szpinak mrożony 1 opakowanie
250 g twarogu
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
150 g sera żółtego
sól, pieprz do smaku
kilka oliwek i pomidor do ozdoby
W garnku rozpuszczamy masło, podpiekamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy rozmrożony ( bez wody, ale nie wyciskamy ) szpinak, mieszając odparowujemy farsz. Kiedy jest gęstej konsystencji, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg, sól i pieprz. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków aż twaróg połączy się ze szpinakiem. Masą smarujemy, dość grubo naleśniki i zwijamy jak krokiety, chowamy brzegi do środka.
Przepis
SOS :
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżeczka przecieru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
szczypta ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
W garnku na oleju podpiekamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kiedy zmięknie wlewamy pomidory i gotujemy około 5 minut. Sos doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia.
Gotowe naleśniki kroimy na małe kawałki, na stojąco, jeden obok drugiego w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Danie polewamy sosem pomidorowym, posypujemy serem i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 * C. Podajemy ciepłe, smacznego.