Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Ewelina
Zapiekanki
08.06.2015 14:12
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Składniki

8-10 gotowych naleśników

szpinak mrożony 1 opakowanie

250 g twarogu

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

150 g sera żółtego

sól, pieprz do smaku

kilka oliwek i pomidor do ozdoby

W garnku rozpuszczamy masło, podpiekamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy rozmrożony ( bez wody, ale nie wyciskamy ) szpinak, mieszając odparowujemy farsz. Kiedy jest gęstej konsystencji, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg, sól i pieprz. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków aż twaróg połączy się ze szpinakiem. Masą smarujemy, dość grubo naleśniki i zwijamy jak krokiety, chowamy brzegi do środka.

Przepis

SOS :

1 puszka pomidorów krojonych

1 łyżeczka przecieru

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cukru

szczypta ziół prowansalskich

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oleju

W garnku na oleju podpiekamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kiedy zmięknie wlewamy pomidory i gotujemy około 5 minut. Sos doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia.

Gotowe naleśniki kroimy na małe kawałki, na stojąco, jeden obok drugiego w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Danie polewamy sosem pomidorowym, posypujemy serem i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 * C. Podajemy ciepłe, smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną