Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Katarzyna
Zapiekanki
09.03.2016 18:33
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Składniki

Naleśniki około 15 sztuk:

1 l mleka

400 – 500 g mąki pszennej

4 jajka

Farsz:

400 g szpinaku w liściach

4 – 5 ząbków czosnku

100 g masła

opakowanie fety (około 200 – 250 g)

500 g twarogu (ja dałam półtłusty)

kubek śmietany 18 %, około 180 g

1 / 2 szklanki mleka

sól

pieprz

Przepis

Najpierw robię naleśniki:

mąkę miksuję z mlekiem i żółtkami. Białka ubijam osobno na pianę, którą dodaję do ciasta, delikatnie mieszając łopatką. Odstawiam na chwilkę.

Patelnię smaruję olejem i smażę cienkie naleśniki.

Farsz:

Szpinak płuczę. Masło roztapiam w garnku, do którego dodaję pokrojony drobno czosnek, po chwili dodaję szpinak. Przyprawiam odrobiną soli i większą ilością pieprzu. Gdy już straci swoją objętość, całość siekam grubo nożem.

Fetę rozgniatam widelcem, dodaję twaróg – całość mieszam. Dodaję szpinak i całość mieszam do połączenia.

Naleśniki smaruję farszem i zwijam w rulony. Układam w natłuszczonej formie żaroodpornej.

Zalewam śmietaną wymieszaną z mlekiem i przyprawioną solą i pieprzem, dodałam również odrobinę kawałków sera żółtego.

Całość wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 C przez około 20 – 30 min, by całość się podgrzała a śmietana ścięła i zarumieniła.

Idealne na ciepło i na zimno.