Składniki
Naleśniki około 15 sztuk:
1 l mleka
400 – 500 g mąki pszennej
4 jajka
Farsz:
400 g szpinaku w liściach
4 – 5 ząbków czosnku
100 g masła
opakowanie fety (około 200 – 250 g)
500 g twarogu (ja dałam półtłusty)
kubek śmietany 18 %, około 180 g
1 / 2 szklanki mleka
sól
pieprz
Przepis
Najpierw robię naleśniki:
mąkę miksuję z mlekiem i żółtkami. Białka ubijam osobno na pianę, którą dodaję do ciasta, delikatnie mieszając łopatką. Odstawiam na chwilkę.
Patelnię smaruję olejem i smażę cienkie naleśniki.
Farsz:
Szpinak płuczę. Masło roztapiam w garnku, do którego dodaję pokrojony drobno czosnek, po chwili dodaję szpinak. Przyprawiam odrobiną soli i większą ilością pieprzu. Gdy już straci swoją objętość, całość siekam grubo nożem.
Fetę rozgniatam widelcem, dodaję twaróg – całość mieszam. Dodaję szpinak i całość mieszam do połączenia.
Naleśniki smaruję farszem i zwijam w rulony. Układam w natłuszczonej formie żaroodpornej.
Zalewam śmietaną wymieszaną z mlekiem i przyprawioną solą i pieprzem, dodałam również odrobinę kawałków sera żółtego.
Całość wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 C przez około 20 – 30 min, by całość się podgrzała a śmietana ścięła i zarumieniła.
Idealne na ciepło i na zimno.