Przepis
składniki:
naleśniki
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 duża szczypta soli Kamis
1 szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka kwaśniej śmietany
2 łyżki oleju + olej do smażenia
farsz
400 g świeżego szpinaku
300 g liści młodej botwiny
200 g fety
pieprz Kamis do smaku
1 kulka mozzarelli
1- 2 garście startego żółtedo sera
słodka papryka do posypania
olej do smażenia
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście aby zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić. Następnie usmażyć naleśniki. Naczynie to tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, posmarować cienką warstwą szpinaku. Czynność powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą ma być naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać słodką papryką. Gotowy trorcik wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.