Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną

Krzysztof
24.07.2014 11:15
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną

Przepis

składniki:

naleśniki

3 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mleka

1 szklanka wody gazowanej

1 duża szczypta soli Kamis

1 szczypta cukru

1 jajko

1 łyżka kwaśniej śmietany

2 łyżki oleju + olej do smażenia

farsz

400 g świeżego szpinaku

300 g liści młodej botwiny

200 g fety

pieprz Kamis do smaku

1 kulka mozzarelli

1- 2 garście startego żółtedo sera

słodka papryka do posypania

olej do smażenia

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście aby zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić. Następnie usmażyć naleśniki. Naczynie to tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, posmarować cienką warstwą szpinaku. Czynność powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą ma być naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać słodką papryką. Gotowy trorcik wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.