Przepis
Bób, jest w Polsce niedocenianym warzywem, a szkoda! Jest bowiem nie tylko przepyszny, ale i bardzo zdrowy. Dziś na obiad – zupa z bobu! Wypróbujcie, a już na zawsze rozsmakujecie się w tym warzywie.
SONY DSC
Zastanawiasz się czy warto przyrządzać dania z bobu i czy naprawdę ma on tyle właściwości odżywczych? Dwa razy tak! Bób obniża poziom złego cholesterolu, pomaga też uregulować ciśnienie krwi. Bób powinny jeść przede wszystkim kobiety w ciąży oraz osoby będące na diecie wegetariańskiej, ponieważ już niewielka jego ilość pokrywa zapotrzebowanie na cenny kwas foliowy i wiele innych ważnych witamin, szczególnie z grupy B. Dania z bobu, są świetną propozycją dla osób będących na diecie, bowiem jest mało tuczący, ale za to bardzo sycący.
Zupa bobowa, czyli nasza propozycja na chłodne, jesienne dni.
Składniki:
-paczka bobu mrożonego
-2 średniej wielkości ziemniaki
-1 marchew
-zielona część pora
-ćwiartka selera
-2 ząbki czosnku
-1,5 średniej cebuli
-bulion warzywny
-sól, pieprz, majeranek
-2 łyżeczki mąki do zasmażki
-3 łyżki masła
SONY DSC
1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy. Dwie łyżki masła, rozpuszczamy w garnku, wrzucamy cebulę i czosnek. Dusimy, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy bób, podsmażamy co jakiś czas mieszając, przed ok 10 minut.
SONY DSC
2. Dodać ok 1 – 1,5 l bulionu warzywnego, pokrojone w płaską kostkę ziemniaki. Utrzeć na tarce z dużymi oczkami marchew i seler, por pokroić w talarki, dodać do bulionu.
SONY DSC
3. Gotować do znacznego zmięknięcia bobu (tak by łupinka była miękka) – ok 1h. Dodać majeranek, sól i pieprz do smaku.
4. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać posiekaną połówkę cebuli, lekko posolić, zeszklić. Następnie dodać łyżeczkę mąki, energicznie wymieszać by nie powstały grudki. Dodać kilka łyżek wywaru od zupy, wymieszać, następnie dodać kolejną łyżeczkę mąki. Po wymieszaniu i lekkim podsmażeniu dodać do zupy, szybko mieszając. Gotować jeszcze jakiś czas (ok.10 min). Jeśli taka potrzeba, doprawić.
Zupa z bobu pysznie smakuje z chlebkiem żytnim lub czosnkowymi grzankami. Smacznego!