Przepis
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym
Ten przepis jest wprawdzie archiwalny, ale wydaje mi się, że warto go odkurzyć. Pogoda nas nie rozpieszcza, dzisiejsze poranne ciepełko zamieniło się w popołudniowy chłód i pokapywanie. Do domu wróciłam trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :)
Składniki:
1 łyżka masła
mały kawałek bulwy selera
1 łodyga selera naciowego
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek pora
ćwierć małej główki kapusty włoskiej
puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej
3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki
2 drobiowe kostki bulionowe
2 litry wody
4 ziela angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
kminek mielony
suszony koperek
Wykonanie:
Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam głąba i pokroiłam ją w dość grube plastry.
W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, selera korzeniowego i pietruszkę, smażyłam kilka minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze chwilę, po czym zalałam 2 litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość.
Gotowałam do momentu, aż makaron był odpowiednio miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i suszonym koperkiem.