Przepis
Składniki na 4-6 porcji:
1 szklanka fasoli borlotti albo pinto
(lub żurawinowej, ale ja takiej nigdzie nie znalazłam)
1 mała cebula, drobno posiekana
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w paski
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/4 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu
400 g pomidorów w puszce
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/4 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 szklanka małego makaronu, np. muszelki
100 g świeżych liści szpinaku
1 - 1,5 łyżki nieaktywnych drożdży*
świeżo mielony pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2H + noc
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę przecedzamy i dokładnie płuczemy. Odstawiamy na bok.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy paprykę w płatkach, rozmaryn, seler i czosnek, smażymy dwie minuty. Wlewamy pomidory wraz zalewą, doprawiamy solą, oregano i bazylią. Podgrzewamy, dodajemy fasolę i wlewamy tyle wody, żeby pokryła fasolę (ok. 2-3 szklanki). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 godzinę. Po tym czasie odrobinę zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia kolejną godzinę.
3. Do garnka wsypujemy makaron i gotujemy al dente. Wsypujemy świeże liście szpinaku, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 2 minuty do zaparzenia liści.
4. Garnek zdejmujemy z ognia. Wsypujemy drożdże, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło. Smacznego! :)
*nieaktywne drożdże można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Dodaje potrawom tzw. smaku 'umami' - jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Może być opisany jako "rosołowy" lub "mięsny". Pozostawia długotrwałe wrażenie tłustości na języku. Opcjonalnie można je zastąpić tartym parmezanem :)