Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach

Dagmara
Makarony
05.01.2015 15:04
Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach

Przepis

Składniki na 4-6 porcji:

1 szklanka fasoli borlotti albo pinto

(lub żurawinowej, ale ja takiej nigdzie nie znalazłam)

1 mała cebula, drobno posiekana

1 łodyga selera naciowego, pokrojona w paski

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1/4 łyżeczki płatków chilli

1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu

400 g pomidorów w puszce

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1/4 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka soli

1 szklanka małego makaronu, np. muszelki

100 g świeżych liści szpinaku

1 - 1,5 łyżki nieaktywnych drożdży*

świeżo mielony pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2H + noc

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę przecedzamy i dokładnie płuczemy. Odstawiamy na bok.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy paprykę w płatkach, rozmaryn, seler i czosnek, smażymy dwie minuty. Wlewamy pomidory wraz zalewą, doprawiamy solą, oregano i bazylią. Podgrzewamy, dodajemy fasolę i wlewamy tyle wody, żeby pokryła fasolę (ok. 2-3 szklanki). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 godzinę. Po tym czasie odrobinę zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia kolejną godzinę.

3. Do garnka wsypujemy makaron i gotujemy al dente. Wsypujemy świeże liście szpinaku, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 2 minuty do zaparzenia liści.

4. Garnek zdejmujemy z ognia. Wsypujemy drożdże, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło. Smacznego! :)

*nieaktywne drożdże można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Dodaje potrawom tzw. smaku 'umami' - jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Może być opisany jako "rosołowy" lub "mięsny". Pozostawia długotrwałe wrażenie tłustości na języku. Opcjonalnie można je zastąpić tartym parmezanem :)