Przepis
Składniki:
opakowanie paluszków surimi (ok. 200 g)
2 łyżki soku z cytryny
3 jaja
5 średnich ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 mała czerwona cebula
1/2 pęczka świeżego koperku
100 g sera u mnie cheddar ale może być edamski, gouda itp.
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta ostrej mielonej papryki
ew. granulowany czosnek
Ugotowane na twardo jaja kroje w drobną kostkę.
Ogórki i cebulę kroję w kostkę, paluszki surimi w paski, kukurydzę odsączam z zalewy.
Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, koperek drobno siekam.
W małej miseczce łączę majonez z jogurtem naturalnym, solą oraz pieprzem na gładki, jednolity sos.
Do miski przekładam paluszki krabowe i skrapiam je sokiem z cytryny, następnie dokładam resztę składników oraz sos, całość dokładnie mieszam.
Na koniec w razie potrzeby dodaję jeszcze majonez/jogurt, aby sałatka miała pożądaną konsystencję, doprawiam także do smaku w zależności od upodobań ostrą czerwoną papryką lub czosnkiem granulowanym, aby sałatka miała wyrazisty smak.
Przed podaniem wstawiam sałatkę do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.