Sałatka z paluszkami krabowymi

Ewelina
Sałatki
04.12.2014 21:03
Sałatka z paluszkami krabowymi

Przepis

Składniki:

opakowanie paluszków surimi (ok. 200 g)

2 łyżki soku z cytryny

3 jaja

5 średnich ogórków konserwowych

1 puszka kukurydzy

1 mała czerwona cebula

1/2 pęczka świeżego koperku

100 g sera u mnie cheddar ale może być edamski, gouda itp.

2-3 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

sól

świeżo mielony pieprz

szczypta ostrej mielonej papryki

ew. granulowany czosnek

Ugotowane na twardo jaja kroje w drobną kostkę.

Ogórki i cebulę kroję w kostkę, paluszki surimi w paski, kukurydzę odsączam z zalewy.

Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, koperek drobno siekam.

W małej miseczce łączę majonez z jogurtem naturalnym, solą oraz pieprzem na gładki, jednolity sos.

Do miski przekładam paluszki krabowe i skrapiam je sokiem z cytryny, następnie dokładam resztę składników oraz sos, całość dokładnie mieszam.

Na koniec w razie potrzeby dodaję jeszcze majonez/jogurt, aby sałatka miała pożądaną konsystencję, doprawiam także do smaku w zależności od upodobań ostrą czerwoną papryką lub czosnkiem granulowanym, aby sałatka miała wyrazisty smak.

Przed podaniem wstawiam sałatkę do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.