Przepis
Zupa cieciorkowa z różnościami
Kolejna zupa, która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :)
Składniki:
1,5 marchewki
kawałek bulwy selera
kawałek pora
2 łyżki masła
4 ziemniaki
2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach
2 litry wody
1 liść świeżego lubczyku
sól
2 łyżki suszonych pomidorów
1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej
pieprz
kminek mielony
suszona ostra papryka w proszku
cukier
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
posiekana zielona pietruszka
Wykonanie:
Włoszczyznę obrałam, opłukałam. Marchew i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam.
W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam liść lubczyku i suszone pomidory, posoliłam do smaku.
Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałam osączoną z zalewy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką w proszku i szczyptą cukru. Pogotowałam jeszcze chwilkę, żeby smaki się połączyły.
Zupę podałam posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki.