Zupa dla wymagających

Ewelina
Zupy
17.05.2015 9:28
Zupa dla wymagających

Składniki

1,5 l wywaru (z kości ze schabu i warzyw)

40 g masła

1 opakowanie sera naciowego

1 duży por

2 marchewki

100 g kaszy jęczmiennej pęczak

100 g szynki wędzonej w plasterkach

sól morska

świeżo zmielony pieprz

1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon

100 g śmietany kremówki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przepis

Warzywa oczyściłam i umyłam. Białą część pora pokroiłam w talarki, dolną część selera pokroiłam w plasterki, podobnie jak marchewkę. Szynkę pokroiłam w paseczki.

W dużym rondlu rozgrzałam masło. Wrzuciłam warzywa. Smażyłam krótko, żeby się nie zrumieniły a tylko zeszkliły. Kaszę opłukałam i dodałam do warzyw. Wymieszałam i po około 2-3 minutach wlałam wywar. Przykryłam i zostawiłam na małym gazie na około 30 minut. Kiedy kasza już była miękka dodałam szynkę.

Wymieszałam musztardę i kremówkę.

Zupę przyprawiłam solą i pieprzem.

Rozlałam do miseczek. Podałam z kleksem kremu musztardowego i posypałam natką pietruszki.