Składniki
1,5 l wywaru (z kości ze schabu i warzyw)
40 g masła
1 opakowanie sera naciowego
1 duży por
2 marchewki
100 g kaszy jęczmiennej pęczak
100 g szynki wędzonej w plasterkach
sól morska
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon
100 g śmietany kremówki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przepis
Warzywa oczyściłam i umyłam. Białą część pora pokroiłam w talarki, dolną część selera pokroiłam w plasterki, podobnie jak marchewkę. Szynkę pokroiłam w paseczki.
W dużym rondlu rozgrzałam masło. Wrzuciłam warzywa. Smażyłam krótko, żeby się nie zrumieniły a tylko zeszkliły. Kaszę opłukałam i dodałam do warzyw. Wymieszałam i po około 2-3 minutach wlałam wywar. Przykryłam i zostawiłam na małym gazie na około 30 minut. Kiedy kasza już była miękka dodałam szynkę.
Wymieszałam musztardę i kremówkę.
Zupę przyprawiłam solą i pieprzem.
Rozlałam do miseczek. Podałam z kleksem kremu musztardowego i posypałam natką pietruszki.