Kajzerkowe grzanki na oleju

Ewelina
Przekąski
26.09.2014 9:00
Kajzerkowe grzanki na oleju

Przepis

Kajzerkowe grzanki w jaju

Nawet przy niedoborze wolnego czasu i środków, można wyczarować pyszną przekąskę, która zaspokoi naszą potrzebę na coś bliżej nieokreślonego. Lubię robić te grzanki, bo są naprawdę szybkie, smaczne i syte, a ponadto pozwalają zagospodarować nadmiar czerstwych bułek. Gorąco polecam :)

Składniki:

2 czerstwe, ale jeszcze dające się kroić kajzerki

0,5 szklanki mleka

2 jajka (rozmiar L)

kilka łyżek masła sklarowanego do smażenia

ulubiona konfitura lub dżem

Wykonanie:

W płaskim naczyniu bardzo dokładnie roztrzepałam jajka z mlekiem. Kajzerki pokroiłam w poprzek w kromeczki grubości ok. 1-1,5 cm, namaczałam je na kilka chwil w roztrzepanych jajkach, aby obie strony wciągnęły trochę płynu. Kładłam na rozgrzane masło i smażyłam z obu stron na rumiano. Zdjęłam z patelni i osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Grzanki można podawać posmarowane konfiturą, dżemem lub tylko posypane cukrem pudrem i cynamonem.