kostka cappuccino wg Ewy

Krzysztof
Przepisy
26.09.2014 7:17
kostka cappuccino wg Ewy

Przepis

ciasto kakaowe:

150 gramów cukru

25 gramów ciemnego kakao

115 gramów mąki tortowej

40 gramów stopionego, schłodzonego masła

6 jaj (żółtka i białka osobno)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:

1/3 szklanki posłodzonej kawy lub cappuccino

krem cappuccino:

125 gramów mascarpone

300 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze masy mogą być kopiaste)

1 łyżka ( z górką) żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku

3 kopiaste łyżki cappuccino (miałam czekoladowe)

masa na górę:

100 gramów śmietanki kremówki 30%

125 gramów mascarpone

1 kopiasta lub 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

3 - 4 łyżki proszku cappuccino do posypania na górę

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

Kwadratową blachę o boku 23 cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.

Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch.

Spodni blat nasączyć zimnym ponczem.

Żelatynę dobrze wymieszać we wrzątku, schłodzić.

Serek mascarpone utrzeć z 3 łyżkami kawy. Śmietankę ubić na średnio sztywno, połączyć razem z mascarpone, dodać cukier puder, utrzeć. Żelatynę zahartować 2 łyżkami masy, wymieszać, wlać całość do kremu, szybko zmiksować.

Krem wyłożyć na naponczowany blat, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce.

Śmietankę ubić na średnio sztywno, dodać mascarpone i cukier puder, utrzeć wszystko razem do dokładnego połączenia składników, rozsmarować równomiernie na wierzchu ciasta, schłodzić.

Przed podaniem ciasto posypać cappuccino.