Przepis
Chrupiąca sałatka gryczana z surimi
Z obiadu zostało mi troszkę ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Postanowiłam zagospodarować ją w sałatce. Wprawdzie stoczyłam z mężem walkę o nazwę dania, bo dla mnie to sałatka, a dla niego kasza z warzywami (o paluszkach krabowych nie wspomniał), ale smakowało nam obojgu i żałowaliśmy, że tej kaszy nie miałam więcej :)
Składniki:
Kopiasta szklanka ugotowanej na sypko palonej kaszy gryczanej
5 paluszków krabowych surimi
kawałek ogórka sałatkowego
1/2 czerwonej cebuli
3 rzodkiewki
łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
majonez
Wykonanie:
Ogórka i rzodkiewki umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół-plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Koperek opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Paluszki surimi obrałam z folii i pokroiłam ukośnie w plasterki.
Wszystkie składniki umieściłam w misce, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszałam.
Sałatkę podałam w szklanych miseczkach przystrojone kleksem majonezu, ale można również wymieszać ją z majonezem przed podaniem.