Chrupiąca sałatka z surimi

Ewelina
Sałatki
26.09.2014 8:49
Chrupiąca sałatka z surimi

Przepis

Chrupiąca sałatka gryczana z surimi

Z obiadu zostało mi troszkę ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Postanowiłam zagospodarować ją w sałatce. Wprawdzie stoczyłam z mężem walkę o nazwę dania, bo dla mnie to sałatka, a dla niego kasza z warzywami (o paluszkach krabowych nie wspomniał), ale smakowało nam obojgu i żałowaliśmy, że tej kaszy nie miałam więcej :)

Składniki:

Kopiasta szklanka ugotowanej na sypko palonej kaszy gryczanej

5 paluszków krabowych surimi

kawałek ogórka sałatkowego

1/2 czerwonej cebuli

3 rzodkiewki

łyżka posiekanego koperku

sól

pieprz

majonez

Wykonanie:

Ogórka i rzodkiewki umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół-plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Koperek opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Paluszki surimi obrałam z folii i pokroiłam ukośnie w plasterki.

Wszystkie składniki umieściłam w misce, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszałam.

Sałatkę podałam w szklanych miseczkach przystrojone kleksem majonezu, ale można również wymieszać ją z majonezem przed podaniem.