Kotlety serowo-szynkowe w pekince

Ewelina
Obiad
26.09.2014 8:56
Kotlety serowo-szynkowe w pekince

Składniki

.

Przepis

Kotlety szynkowo serowe w pekince

Pomysł na te kotlety znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie, nie pamiętam jakiej, bo wiele ich przeglądam. Wyszły na tyle smaczne, że z pewnością zrobię je jeszcze nie raz. Ale nastepnym razem do każdego kotleta dam nie jednego, ale dwa-trzy liście kapusty, będzie bardziej wyczuwalna, a same kotlety nie tak płaskie.

SKŁADNIKI:

4 duże liście kapusty pekińskiej

sól

4 plastry żółtego sera – u mnie tylżycki

4 plastry szynki konserwowej

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 jajka

mąka pszenna do panierowania

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

WYKONANIE:

Liście kapusty zblanszować w osolonej wodzie, osączyć, dobrze osuszyć w ściereczce, odciąć nadmiar zgrubiałego nerwu, rozłożyć je na desce.

Na każdym liściu ułożyć po plastrze sera i szynki, posypać posiekaną natką pietruszki.

Liście złożyć jak krokiety (na zdjęciu).

Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami i surówką – u mnie pomidory z cebulą.