Pomysłowa zupa

Ewelina
Zupy
19.01.2015 14:49
Pomysłowa zupa

Przepis

-dynia – ile to zależy na ile osób gotujecie- krem z dyni nigdy się Wam nie zmarnuje- świetny do makaronu

-tarte Czaniecki

-masło

-czosnek

-oliwa z oliwek

-sól

-seler naciowy natka

-parmezan tarty dość sporo

-mleko sojowe Alpro zamiast mleka krowiego- będzie bezpieczniej, łagodniej

-przyprawy od Skworcu- suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim + pfeffer gold + Sumak + pieprz ziołowy

Wykonanie. W brytfannie Florina – więcej o jej niezwykłości- TUTAJ – roztop masło.

Gdy zacznie skwierczeć dodaj pokrojona dynię. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu.

Dodaj po kolei wszystkie przyprawy Skworcu, czosnek, oliwę z oliwek...zamknij.

Duś.

Mieszaj od czasu do czasu.

Gdy dynia zmięknie, przełóż ją do garnka i dodaj przyprawy Sumak .

Następnie zetrzyj parmezan i dodaj do całości.

Wymieszaj bardzo dokładnie, aż ser się rozpuści.

Dolej na oko mleka Alpro i wymieszaj.

Ilość mleka sojowego zależy tylko od tego jaką gęstość kremu chcesz uzyskać.

Gotową dynię zmiksuj i sróbuj czy czegoś jej nie brakuje.

Jedni ją wolą słodszą, drudzy chcą, by miała kwaskowaty i nie mdły smak- stąd Sumak u mnie! Możesz doprawić oliwą z oliwek.

Ugotuj makaron TARTE Czaniecki w osolonej wodzie.

Odcedz.

Do miseczki przełóż krem z dyni, dodaj kleksa ze śmietany.

Na wierzch Tarte Czaniecki …

Listek bazylii doda całości rumieńców..

Można zasiadać przy pysznym kremie z dyni.

Prostym w wykonaniu, po prostu pysznym !