Przepis
-dynia – ile to zależy na ile osób gotujecie- krem z dyni nigdy się Wam nie zmarnuje- świetny do makaronu
-tarte Czaniecki
-masło
-czosnek
-oliwa z oliwek
-sól
-seler naciowy natka
-parmezan tarty dość sporo
-mleko sojowe Alpro zamiast mleka krowiego- będzie bezpieczniej, łagodniej
-przyprawy od Skworcu- suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim + pfeffer gold + Sumak + pieprz ziołowy
Wykonanie. W brytfannie Florina – więcej o jej niezwykłości- TUTAJ – roztop masło.
Gdy zacznie skwierczeć dodaj pokrojona dynię. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu.
Dodaj po kolei wszystkie przyprawy Skworcu, czosnek, oliwę z oliwek...zamknij.
Duś.
Mieszaj od czasu do czasu.
Gdy dynia zmięknie, przełóż ją do garnka i dodaj przyprawy Sumak .
Następnie zetrzyj parmezan i dodaj do całości.
Wymieszaj bardzo dokładnie, aż ser się rozpuści.
Dolej na oko mleka Alpro i wymieszaj.
Ilość mleka sojowego zależy tylko od tego jaką gęstość kremu chcesz uzyskać.
Gotową dynię zmiksuj i sróbuj czy czegoś jej nie brakuje.
Jedni ją wolą słodszą, drudzy chcą, by miała kwaskowaty i nie mdły smak- stąd Sumak u mnie! Możesz doprawić oliwą z oliwek.
Ugotuj makaron TARTE Czaniecki w osolonej wodzie.
Odcedz.
Do miseczki przełóż krem z dyni, dodaj kleksa ze śmietany.
Na wierzch Tarte Czaniecki …
Listek bazylii doda całości rumieńców..
Można zasiadać przy pysznym kremie z dyni.
Prostym w wykonaniu, po prostu pysznym !