Pieczone pączki z kremem cukierniczym

Magda
Desery
25.02.2025 19:21
Pieczone pączki z kremem cukierniczym

Pączki, szczególnie te tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu, kojarzą się z tłustym czwartkiem, ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad zdrowszą wersją tych pysznych przysmaków? Mam dla Was coś wyjątkowego – pieczone pączki z kremem cukierniczym! Dzięki pieczeniu pączki są mniej tłuste, a aksamitny krem cukierniczy dodaje im wyjątkowego smaku. Pączki są idealne na Tłusty Czwartek lub każdą inną okazję, gdy chcemy cieszyć się smakiem tradycji w lżejszej wersji. Serdecznie polecam Wam kolejne przepisy na karnawałowe słodkości: SKŁADNIKI (na ok. 15 sztuk) Pieczone pączki z kremem cukierniczym 450 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła 50 g cukru 16 g cukru …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/pieczone-paczki-z-kremem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pieczone pączki z kremem cukierniczym

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal na porcję
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcze: 10 g
  • Węglowodany: 35 g

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka (do kremu)
  • 1/4 szklanki cukru (do kremu)
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej (do kremu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis

Pieczone pączki z kremem cukierniczym to doskonały sposób na delektowanie się klasycznym przysmakiem w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć w głębokim oleju, te pączki są pieczone w piekarniku, co sprawia, że są mniej kaloryczne, ale równie pyszne. Delikatne ciasto drożdżowe zachwyca swoją puszystością, a wnętrze wypełnione aksamitnym kremem cukierniczym eksploduje słodyczą i aromatem wanilii. Dzięki temu przepisowi zaskoczysz swoich bliskich smaczną alternatywą dla tradycyjnych pączków. Idealne na każdą okazję, zarówno na wyjątkowe spotkania rodzinne, jak i codzienne chwile przy filiżance kawy. Pieczone pączki świetnie nadają się także na świętowanie Tłustego Czwartku, zyskując uznanie nie tylko wśród fanów zdrowego odżywiania. Spróbuj je przygotować, a na pewno znajdą swoje stałe miejsce w Twojej kuchni!

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę wyścielając ją papierem do pieczenia.
  • W dużej misce połącz mąkę, cukier, drożdże i sól.
  • Dodaj roztopione masło, mleko oraz jajko. Wymieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto.
  • Przykryj miskę z ciastem i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • W międzyczasie przygotuj krem cukierniczy: W rondelku zagotuj mleko z cukrem.
  • W innej misce ubij żółtka z mąką i stopniowo dodawaj gorące mleko, ciągle mieszając.
  • Przełóż masę do rondelka i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Ciasto przełóż na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  • Za pomocą szklanki wykrawaj kółka z ciasta i przenieś na przygotowaną blachę.
  • Piecz przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia.
  • Po wystudzeniu pączków, za pomocą rękawa cukierniczego nadziewaj je kremem cukierniczym.
  • Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Zamknij ×