Pączki, szczególnie te tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu, kojarzą się z tłustym czwartkiem, ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad zdrowszą wersją tych pysznych przysmaków? Mam dla Was coś wyjątkowego – pieczone pączki z kremem cukierniczym! Dzięki pieczeniu pączki są mniej tłuste, a aksamitny krem cukierniczy dodaje im wyjątkowego smaku. Pączki są idealne na Tłusty Czwartek lub każdą inną okazję, gdy chcemy cieszyć się smakiem tradycji w lżejszej wersji. Serdecznie polecam Wam kolejne przepisy na karnawałowe słodkości: SKŁADNIKI (na ok. 15 sztuk) Pieczone pączki z kremem cukierniczym 450 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła 50 g cukru 16 g cukru …
🍴 Pieczone pączki z kremem cukierniczym
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal na porcję
- Białko: 4 g
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 35 g
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka (do kremu)
- 1/4 szklanki cukru (do kremu)
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki mąki pszennej (do kremu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis
Pieczone pączki z kremem cukierniczym to doskonały sposób na delektowanie się klasycznym przysmakiem w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć w głębokim oleju, te pączki są pieczone w piekarniku, co sprawia, że są mniej kaloryczne, ale równie pyszne. Delikatne ciasto drożdżowe zachwyca swoją puszystością, a wnętrze wypełnione aksamitnym kremem cukierniczym eksploduje słodyczą i aromatem wanilii. Dzięki temu przepisowi zaskoczysz swoich bliskich smaczną alternatywą dla tradycyjnych pączków. Idealne na każdą okazję, zarówno na wyjątkowe spotkania rodzinne, jak i codzienne chwile przy filiżance kawy. Pieczone pączki świetnie nadają się także na świętowanie Tłustego Czwartku, zyskując uznanie nie tylko wśród fanów zdrowego odżywiania. Spróbuj je przygotować, a na pewno znajdą swoje stałe miejsce w Twojej kuchni!
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę wyścielając ją papierem do pieczenia.
- W dużej misce połącz mąkę, cukier, drożdże i sól.
- Dodaj roztopione masło, mleko oraz jajko. Wymieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto.
- Przykryj miskę z ciastem i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- W międzyczasie przygotuj krem cukierniczy: W rondelku zagotuj mleko z cukrem.
- W innej misce ubij żółtka z mąką i stopniowo dodawaj gorące mleko, ciągle mieszając.
- Przełóż masę do rondelka i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy.
- Ciasto przełóż na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Za pomocą szklanki wykrawaj kółka z ciasta i przenieś na przygotowaną blachę.
- Piecz przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia.
- Po wystudzeniu pączków, za pomocą rękawa cukierniczego nadziewaj je kremem cukierniczym.
- Posyp cukrem pudrem przed podaniem.