Staromodny Tort

Iwona
Ciasta
21.02.2025 19:46
Staromodny Tort

Nazwałam ten tort staromodnym bo jest w taki tradycyjny sposób przygotowany i dekorowany.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2025/02/staromodny-tort.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Staromodny Tort

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal/porcja
  • Tłuszcz: 25 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Białko: 6 g

Składniki

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • konfitura z malin lub truskawek

Przepis

Staromodny tort, choć może wydawać się retro, nadal doskonale sprawdza się na wielu uroczystościach, w tym na urodzinach, rodzinnych spotkaniach czy innych okazjach wymagających odrobinę słodkiej oprawy. Tradycyjny w swojej formie i smaku, łączy delikatność biszkoptowego ciasta z bogactwem kremu czekoladowego. Smak tortu wzbogacają delikatne akcenty wanilii oraz owocowa nuta konfitury, które razem tworzą harmonijną całość. Przygotowanie tortu, choć może wymagać nieco czasu i zaangażowania, to jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie wysiłki włożone w jego przygotowanie. Połączenie klasycznych smaków ze starannością wykonania sprawia, że każdy kęs staje się prawdziwą przyjemnością. Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż widok zachwyconych twarzy gości i rodziny, kosztujących to kulinarne dzieło. Staromodny tort to nie tylko smakołyk, to powrót do chwil dzieciństwa, kiedy takie ciasta królowały na stołach naszych babć i mam. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, który pomimo swojej prostoty i klasyki, niesie ze sobą wiele radości i przyjemnych wspomnień. Ciesz się chwilą przy kawie i kawałku tego pysznego deseru, dzieląc się nim z najbliższymi.

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, aż podwoją swoją objętość.
  • Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie wmieszaj do masy jajecznej, uważając, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
  • Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ze śmietaną kremówką, mieszając aż masa będzie gładka. Odstaw do ostygnięcia.
  • Utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie powoli dodaj wystudzoną masę czekoladową, cały czas miksując.
  • Przekrój wystudzone ciasto na trzy blaty. Na pierwszym blacie rozsmaruj konfiturę, przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
  • Na wierzchu i bokach tortu rozsmaruj przygotowany krem czekoladowy, wyrównując powierzchnię.
  • Odstaw gotowy tort do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.
Zamknij ×