Nazwałam ten tort staromodnym bo jest w taki tradycyjny sposób przygotowany i dekorowany.
🍴 Staromodny Tort
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal/porcja
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 55 g
- Białko: 6 g
Składniki
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- konfitura z malin lub truskawek
Przepis
Staromodny tort, choć może wydawać się retro, nadal doskonale sprawdza się na wielu uroczystościach, w tym na urodzinach, rodzinnych spotkaniach czy innych okazjach wymagających odrobinę słodkiej oprawy. Tradycyjny w swojej formie i smaku, łączy delikatność biszkoptowego ciasta z bogactwem kremu czekoladowego. Smak tortu wzbogacają delikatne akcenty wanilii oraz owocowa nuta konfitury, które razem tworzą harmonijną całość. Przygotowanie tortu, choć może wymagać nieco czasu i zaangażowania, to jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie wysiłki włożone w jego przygotowanie. Połączenie klasycznych smaków ze starannością wykonania sprawia, że każdy kęs staje się prawdziwą przyjemnością. Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż widok zachwyconych twarzy gości i rodziny, kosztujących to kulinarne dzieło. Staromodny tort to nie tylko smakołyk, to powrót do chwil dzieciństwa, kiedy takie ciasta królowały na stołach naszych babć i mam. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, który pomimo swojej prostoty i klasyki, niesie ze sobą wiele radości i przyjemnych wspomnień. Ciesz się chwilą przy kawie i kawałku tego pysznego deseru, dzieląc się nim z najbliższymi.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, aż podwoją swoją objętość.
- Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie wmieszaj do masy jajecznej, uważając, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
- Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ze śmietaną kremówką, mieszając aż masa będzie gładka. Odstaw do ostygnięcia.
- Utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie powoli dodaj wystudzoną masę czekoladową, cały czas miksując.
- Przekrój wystudzone ciasto na trzy blaty. Na pierwszym blacie rozsmaruj konfiturę, przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
- Na wierzchu i bokach tortu rozsmaruj przygotowany krem czekoladowy, wyrównując powierzchnię.
- Odstaw gotowy tort do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.