Sycylia, znana jest nie tylko z przepięknych krajobrazów, ale także przepysznej kuchni, oferując wyjątkowe wypieki, które zachwycają smakiem i wyglądem. Jednym z takich przysmaków są „treccine siciliane”, czyli sycylijskie drożdżowe …
Lato na Sycylii to coś więcej niż wspaniałe krajobrazy, piękne plaże i gorące słońce. To również smak tradycyjnych włoskich specjałów, które przynoszą orzeźwienie w letnie, gorące dni. Jednym z najbardziej …
Dziś przygotowałam dla Was coś wyjątkowego – 5 różnych, szybkich i pysznych przepisów na sałatkę makaronową. Znajdziecie tutaj propozycje zarówno dla miłośników klasycznych smaków, jak i dla poszukujących czegoś nowego. …
Waniliowy sernik na zimno z wiśniową frużeliną to idealna propozycja na słodki deser, który możecie przygotować w letnie, gorące dni. Sernik charakteryzuje się doskonałym połączeniem kremowej, delikatnej masy serowej o …
Dziś mam dla Was przepis na wytrawną tartę galette z warzywami. To rustykalne danie jest nie tylko łatwe do przygotowania, ale również pełne smaku i aromatu. Zapraszam do wspólnego gotowania! …
Puszyste placki z cukinią i ricottą to doskonały pomysł na szybki i letni obiad lub kolację. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo łatwe do przygotowania. Sekret puszystości tkwi w …
Sałatka z ogórków z sosem cytrynowym to idealny przepis na każdą okazję – od lekkiego, orzeźwiającego dodatku do obiadu po przystawkę do grilla. Koniecznie spróbujcie tego przepisu i podzielcie się …
Pieczone brzoskwinie z ciasteczkami amaretti i kakao to niezwykle smaczny deser pochodzący z włoskiego Piemontu tzw. „Persi pien”. Przepis łączy w sobie soczystość świeżych brzoskwiń, delikatną chrupkość ciasteczek amaretti oraz …
Jak wybrać arbuza świeżego i dojrzałego? Jak wybrać idealnie dojrzałego arbuza? Wybór świeżego, dojrzałego i soczystego arbuza może być łatwy, jeśli będziemy przestrzegać kilka praktycznych wskazówek: SKÓRA Pierwszym elementem, na …
Dzisiaj przeniesiemy się na południe Włoch, do słonecznej Apulii, znanej z wyjątkowej kuchni pełnej świeżych i aromatycznych składników. Przygotowałam dla Was faszerowane bakłażany po apulijsku – danie, które zachwyca bogactwem …
Sycylijskie pesto z suszonych pomidorów to smaczna i oryginalna alternatywa dla klasycznego przepisu na bazie bazylii pesto genovese. Pesto jest bardzo popularne na południu Włoch, głównie na Sycylii, ale także …
Nie ma to jak rozpocząć nowy tydzień odrobiną słodyczy. Zapraszam Was na przepis na pyszne i puszyste muffiny z porzeczkami i jogurtem greckim. Niezwykle lekkie, wilgotne i delikatne. Przygotowanie babeczek …
Czy znacie sycylijską sałatkę z soczewicy? To bardzo łatwy i smaczny przepis na lekkie, sycące danie, które można podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Ta sycylijska sałatka z …
Ciasto z owocami i mascarpone, niezwykle wilgotne, lekkie jak piórko i puszyste. Idealne na letni podwieczorek do filiżanki kawy lub herbaty. Przy okazji serdecznie polecam Wam kolejne przepisy na owocowe …
Dziś mam dla Was przepis na wyjątkową focaccie. Puszysta „focaccia molisana” z ziemniakami, pomidorami i cebulą, symbol włoskiego regionu Molise. Chrupiąca na zewnątrz, lekka i miękka w środku. Dodatek ziemniaków …
Makaron z bobem, serem pecorino i miętą to obok Fettuccine Alfredo i Saltimbocca alla romana jedno z tradycyjnych dań z włoskiego Lacjum. To doskonałe połączenie wyrazistego w smaku sera pecorino, …
Dziś zabieram Was do Marche, regionu w środkowych Włoszech, skąd pochodzi przepis na pieczone pomidory alla marchigiana. Klasyczna, letnia przystawka, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, składająca się z pomidorów …
Włoski krem kawowy – „Crema al caffè” to klasyczny deser podawany latem we włoskich kawiarniach, który jest smaczną alternatywą dla klasycznych lodów lub deserów. Kremowy, aksamitny, niezwykle puszysty, idealny do …