Sałatka grecka z ziemniaczkami

Ewelina
Sałatki
19.09.2014 10:10
Sałatka grecka z ziemniaczkami

Przepis

Sałatkę zrobiłam, żeby wykorzystać pozostałe z obiadu młode ziemniaki i zabrałam ją do pracy na drugie śniadanie. Sos wymieszałam w małym słoiczku i polałam sałatkę tuż przed jedzeniem. Jest syta, a jednocześnie orzeźwiająca dzięki dodatkowi świeżej mięty.

SKŁADNIKI:

20 dag ziemniaków

7 dag sera typu feta

8 czarnych oliwek bez pestek

łyżeczka kaparów

1 młoda dymka ze szczypiorem

świeże listki mięty

SOS:

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

łyżka posiekanego koperku

sól

świeżo mielony pieprz

cukier

WYKONANIE:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry.

Ser osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.

Oliwki i kapary osączyć z zalewy.

Dymkę ze szczypiorem pokroić.

Listki mięty porwać na kawałki.

Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić go do smaku.

Przed podaniem polać sałatkę sosem i delikatnie wymieszać.