Składniki
350 g mąki pszennej
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki cukru cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oleju
600 g brzoskwiń
2-3 garście płatków migdałowych
Przepis
Ciasto na maślance z brzoskwiniami
Nigdy nie robiłam ciasta na maślance więc trzeba było nadrobić te zaległości. Znalazłam przepis u Smacznej Pyzy, nieco zmodyfikowałam po swojemu i upiekłam. Ciasto jest przepyszne i już piekłam je ze cztery razy. Raz nawet wymieszałam składniki jak leci ( bo miałam spisane tylko składniki na karteczce) nie dzieląc ich na suche i mokre i również ciasto się udało.
W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukry. W drugiej misce wymieszać składniki mokre-olej, jajka i maślankę. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunać petki i pokroić na małe kawałki. Następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut na 180 C.