Ciasto na maślance z brzoskwiniami

Ewelina
Ciasta
18.08.2014 10:29
Ciasto na maślance z brzoskwiniami

Składniki

350 g mąki pszennej

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki cukru cukru

2 łyżki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

1/2 szklanki oleju

600 g brzoskwiń

2-3 garście płatków migdałowych

Przepis

Ciasto na maślance z brzoskwiniami

Nigdy nie robiłam ciasta na maślance więc trzeba było nadrobić te zaległości. Znalazłam przepis u Smacznej Pyzy, nieco zmodyfikowałam po swojemu i upiekłam. Ciasto jest przepyszne i już piekłam je ze cztery razy. Raz nawet wymieszałam składniki jak leci ( bo miałam spisane tylko składniki na karteczce) nie dzieląc ich na suche i mokre i również ciasto się udało.

W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukry. W drugiej misce wymieszać składniki mokre-olej, jajka i maślankę. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunać petki i pokroić na małe kawałki. Następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut na 180 C.