Ciasto brzoskwiniowe

Elżbieta
Ciasta
22.04.2016 16:50
Ciasto brzoskwiniowe
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1 torebka cukru waniliowego

1 szklanka mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

brzoskwinie w puszce

2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka)

2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu

3 szklanki śmietany kremówki

6 łyżek cukru pudru

3 torebki śmietan fix

starta czekolada

Przepis

Żółtka ucieramy z cukrem.

Białka ubijamy z cukrem waniliowym

na sztywną pianę.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z żółtkami i łączymy z ubitymi białkami. Ciasto wykładamy na blachę

wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Po ostudzeniu na cieście układamy osączone

i pokrojone brzoskwinie.

Proszek budyniowy mieszamy

ze szklanką syropu brzoskwiniowego z puszki.

Sok pomarańczowy podgrzewamy

z pozostałym syropem.

Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy.

Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie

i wyrównujemy.

Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.

Schłodzoną kremówkę ubijamy

z cukrem pudrem i śmietan-fix.

Bitą śmietanę rozsmarowujemy

na kremie budyniowym.

Na tarce ścieramy czekoladę

i posypujemy wierzch ciasta.

Smacznego!