- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
brzoskwinie w puszce
2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka)
2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
3 szklanki śmietany kremówki
6 łyżek cukru pudru
3 torebki śmietan fix
starta czekolada
Przepis
Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy z cukrem waniliowym
na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z żółtkami i łączymy z ubitymi białkami. Ciasto wykładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Po ostudzeniu na cieście układamy osączone
i pokrojone brzoskwinie.
Proszek budyniowy mieszamy
ze szklanką syropu brzoskwiniowego z puszki.
Sok pomarańczowy podgrzewamy
z pozostałym syropem.
Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy.
Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie
i wyrównujemy.
Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Schłodzoną kremówkę ubijamy
z cukrem pudrem i śmietan-fix.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy
na kremie budyniowym.
Na tarce ścieramy czekoladę
i posypujemy wierzch ciasta.
Smacznego!