Sałatka arbuzowa z fetą i miętą

Ewelina
Sałatki
19.09.2014 10:16
Sałatka arbuzowa z fetą i miętą

Przepis

rbuzowa sałatka z fetą i miętą

Doskonała na upalne dni, orzeźwiająca sałatka z arbuza, którą po raz pierwszy spróbowałam w ubiegłym roku, i w której zakochałam się od pierwszego kęsa :)

SKŁADNIKI:

90 dag miąższu z arbuza (waga bez skóry)

27 dag Favity w zielonym opakowaniu

1 czerwona cebula

porządna garść świeżej mięty pieprzowej

garść pistacji

SOS (taki sam jak do sałatki grillowej z winegretem):

2 łyżki soku z cytryny

5-6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

*sól

*pieprz

*cukier

*przyprawy do smaku według gustu

WYKONANIE:

Arbuza obrałam ze skóry, wydłubałam z niego pestki (a przynajmniej bardzo się starałam), miąższ pokroiłam w kostkę.

Fetę wyjęłam z opakowania, osączyłam i również pokroiłam w kostkę.

Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie pół plasterki.

Gałązki mięty opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam listki i dość grubo je posiekałam.

Wszystkie składniki umieściłam w misce, delikatnie przemieszałam.

Składniki sosu u mieściłam w słoiczku twist, zakręciłam i dokładnie wymieszałam do otrzymania emulsji.

Sosem polałam sałatkę tuż przed podaniem.

Wierzch posypałam grubo posiekanymi pistacjami.