Przepis
rbuzowa sałatka z fetą i miętą
Doskonała na upalne dni, orzeźwiająca sałatka z arbuza, którą po raz pierwszy spróbowałam w ubiegłym roku, i w której zakochałam się od pierwszego kęsa :)
SKŁADNIKI:
90 dag miąższu z arbuza (waga bez skóry)
27 dag Favity w zielonym opakowaniu
1 czerwona cebula
porządna garść świeżej mięty pieprzowej
garść pistacji
SOS (taki sam jak do sałatki grillowej z winegretem):
2 łyżki soku z cytryny
5-6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
*sól
*pieprz
*cukier
*przyprawy do smaku według gustu
WYKONANIE:
Arbuza obrałam ze skóry, wydłubałam z niego pestki (a przynajmniej bardzo się starałam), miąższ pokroiłam w kostkę.
Fetę wyjęłam z opakowania, osączyłam i również pokroiłam w kostkę.
Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie pół plasterki.
Gałązki mięty opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam listki i dość grubo je posiekałam.
Wszystkie składniki umieściłam w misce, delikatnie przemieszałam.
Składniki sosu u mieściłam w słoiczku twist, zakręciłam i dokładnie wymieszałam do otrzymania emulsji.
Sosem polałam sałatkę tuż przed podaniem.
Wierzch posypałam grubo posiekanymi pistacjami.