Sernik z brzoskwiniami

Ewelina
Ciasta
02.04.2015 21:48
Sernik z brzoskwiniami

Składniki

4 jajka

15 dag cukru pudru

1 kg sera półtłustego

100 g masła

½ szklanki mleka w proszku

zapach cytrynowy

Składniki na kruche ciasto:

500 g mąki pszennej

4 jajka (3 żółtka i 1 całe jajko) (białka zostawić)

1 kostka margaryny (250 g)

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki gęstej śmietany (18%)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Ponadto:

2 puszki brzoskwiń po 460 g netto

1 łyżka cukru pudru do piany

Przepis

Kruche ciasto:

Mąkę z cukrem i margaryną posiekałam nożem. Dodałam żółtka i jajko, śmietanę i sól. Zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 4 godziny. Można podzielić na dwie części i jedną włożyć do zamrażarki. Wówczas będzie łatwiej ścierać ciasto na tarce.

Masa serowa:

Ser przekręciłam przez maszynkę 2 razy.

Piekarnik nastawiłam na 180° C.

Brzoskwinie wyjęłam z puszki, żeby odsączyć z soku.

Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka, cukier i masło utarłam w mikserze na gładką masę. Wsypałam mleko w proszku i zapach cytrynowy. Dodałam ser i wymieszałam. Z pozostawionych 3 białek ubiłam sztywną pianę i przełożyłam ją do masy serowej. Wymieszałam tak, żeby piana dokładnie połączyła się z masą.

Ciasto kruche po wyjęciu z lodówki utarłam na tarce prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uklepałam lekko powierzchnię. Wyłożyłam masę serową. Brzoskwinie po przekrojeniu każdej połówki na 3 części wykładałam na masę tak aby zapełnić całą powierzchnię.

Z 3 białek ubiłam pianę na sztywno, dosypując pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru i wyłożyłam ją na brzoskwiniach.

Z zamrażarki wyjęłam ciasto i starłam na tarce jarzynowej bezpośrednio na pianę. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika na 1 godzinę.

Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut. Następnie wyjęłam i pozostawiłam do wystudzenia. Na drugi dzień obsypałam cukrem pudrem i pokroiłam.

Upiekłam wyjątkowo dużą blaszkę tego pysznego sernika i tylko dwa dni mogliśmy się cieszyć jego wspaniałym smakiem J Każdemu smakował i wszyscy chcieli dokładkę.