Składniki
4 jajka
15 dag cukru pudru
1 kg sera półtłustego
100 g masła
½ szklanki mleka w proszku
zapach cytrynowy
Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
4 jajka (3 żółtka i 1 całe jajko) (białka zostawić)
1 kostka margaryny (250 g)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ponadto:
2 puszki brzoskwiń po 460 g netto
1 łyżka cukru pudru do piany
Przepis
Kruche ciasto:
Mąkę z cukrem i margaryną posiekałam nożem. Dodałam żółtka i jajko, śmietanę i sól. Zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 4 godziny. Można podzielić na dwie części i jedną włożyć do zamrażarki. Wówczas będzie łatwiej ścierać ciasto na tarce.
Masa serowa:
Ser przekręciłam przez maszynkę 2 razy.
Piekarnik nastawiłam na 180° C.
Brzoskwinie wyjęłam z puszki, żeby odsączyć z soku.
Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka, cukier i masło utarłam w mikserze na gładką masę. Wsypałam mleko w proszku i zapach cytrynowy. Dodałam ser i wymieszałam. Z pozostawionych 3 białek ubiłam sztywną pianę i przełożyłam ją do masy serowej. Wymieszałam tak, żeby piana dokładnie połączyła się z masą.
Ciasto kruche po wyjęciu z lodówki utarłam na tarce prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uklepałam lekko powierzchnię. Wyłożyłam masę serową. Brzoskwinie po przekrojeniu każdej połówki na 3 części wykładałam na masę tak aby zapełnić całą powierzchnię.
Z 3 białek ubiłam pianę na sztywno, dosypując pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru i wyłożyłam ją na brzoskwiniach.
Z zamrażarki wyjęłam ciasto i starłam na tarce jarzynowej bezpośrednio na pianę. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika na 1 godzinę.
Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut. Następnie wyjęłam i pozostawiłam do wystudzenia. Na drugi dzień obsypałam cukrem pudrem i pokroiłam.
Upiekłam wyjątkowo dużą blaszkę tego pysznego sernika i tylko dwa dni mogliśmy się cieszyć jego wspaniałym smakiem J Każdemu smakował i wszyscy chcieli dokładkę.