Orientalna zupa z pieczonej dyni

Ewelina
Zupy
18.09.2014 18:40
Orientalna zupa z pieczonej dyni

Przepis

Składniki:

1 litr bulionu

1 mała dynia (ok 2 kg)

1 cebula

½ papryczki chili

1 łyżka startego imbiru

3 ząbki czosnku

1 łyżka syropu klonowego

sok z 1 limonki

oliwa z oliwek

sól, pieprz

pestki dyni

Sposób przygotowania:

Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek razem z obranymi i lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku. Skropić oliwą na wierzchu i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piecyku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek gdy się zeszkli, dodać posiekaną papryczkę oraz starty imbir i upieczone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy wszystko chwilę i dodajemy ciepłego bulionu. Upieczoną dynię również przekładamy do bulionu (dynia puszcza sporo soku i w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję zupy możemy go dodać do wywaru lub nie) i chwilę razem gotujemy. Gdy dynia będzie się rozpadać blendujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z limonki oraz syropem klonowym, jeśli potrzeba dosalamy. Podajemy z prażonymi pestkami dyni.

Smacznego :)