Zupa krem z pieczonej dyni

Marta
Obiad
04.09.2014 10:07
Zupa krem z pieczonej dyni

Przepis

Po urlopie czas wrócić do garów:).W ramach testów przed zbliżającymi się chrzcinami mojego młodszego synka zrobiłam na próbę zupę krem z pieczonej dyni. Mąż był zachwycony jej smakiem... wyszła pyszna i lekko słodkawa, a mleczko kokosowe dodało jej delikatnej nuty... pierwsze danie mam więc już z głowy:)

Składniki:

-1,5 kg dyni (po obraniu i wydrążeniu miąższu zostaje ok. 750 g)

- 1 duża marchew

- 2 małe pietruszki

- 1 mały seler (bulwa)

- 1 duża ostra cebula

- 3 ząbki czosnku

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 200 ml mleczka kokosowego

- 3 szczypty mielonej papryki

- 3 szczypty kurkumy

- 2 szczypty gałki muszkatołowej

- 1 szczypta ostrej papryki

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- sól morska i pieprz do smaku

- 750 ml wody

Do podania:

- pestki dyni

- grzanki np. ziołowe, czosnkowe czy naturalne

Dynię oczyściłam z miąższu, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę wielkości ok. 2x2 cm. Marchew, pietruszkę, selera i czosnek pokroiłam w drobną kostkę- całość skropiłam oliwą z oliwek, oprószyłam solą morską i dokładnie wymieszałam w misce. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam warzywa i zapiekałam przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Pod koniec pieczenia zeszkliłam na oleju rzepakowym cebulkę (użyłam do tego teflonowego garnka, który ostatnio w kuchni zastąpił mi wszystkie pozostałe naczynia:P), dodałam do niej upieczonej warzywa i całość chwilę razem podsmażyłam. Następnie dodałam 750 ml wody oraz wszystkie przyprawy i wszystko razem gotowałam przez kilka minut. Na koniec zawartość garnka zmiksowałam w blenderze na gładki krem i ponownie przelałam do garnka. Dodałam mleczko kokosowe i całość razem podgrzałam. Doprawiłam solą i pieprzem i gotowe.

Podałam z pestkami dyni i ziołowymi grzankami.