Grecka musaka

Krzysztof
Obiad
18.09.2014 15:25
Grecka musaka

Przepis

Składniki:

3 bakłażany, 500 g mielonego mięsa (ja użyłam z szynki wieprzowej), 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, 1/3 szklanki czerwonego wina, po 1 łyżce posiekanych natki pietruszki i oregano, 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta chili, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, 3 łyżki startego żółtego sera, 100 g sera feta, oliwa z oliwek

sos beszamelowy: 30 g masła, 2 łyżki mąki, 300 ml mleka, sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, 2 łyżki startego żółtego sera

Bakłażany umyć, pokroić na 1 cm plastry, posolić z obydwu stron i odstawić na ok. 30 minut, żeby puściły sok. Następnie rozgrzać piekarnik (górna grzałka) do temp. 180 stopni C. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć na posmarowanej oliwą blaszce, skropić lekko oliwą, wstawić na najwyższą półkę piekarnika i piec ok. 7 minut, odwrócić plastry na drugą stronę i piec kolejne 7 minut.

Przygotować mięsno – pomidorowy farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Natkę pietruszki i oregano opłukać, osuszyć i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć ok. 3-4 minuty, żeby się zeszkliły, ale nie przyrumieniły. Następnie dodać mięso i podsmażyć mieszając przez ok. 5-8 minut. Po tym czasie wlać wino, dodać pomidory z puszki wraz z sosem, wrzucić posiekane zioła, cynamon, chili, cukier, sól i pieprz. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 20-30 minut.

Przygotować sos beszamelowy. Na patelni lub w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć na wolnym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając drewnianą łyżką. Następnie wlewać stopniowo mleko i cały czas mieszać (najlepiej trzepaczką), do czasu aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać starty żółty ser, wymieszać i zestawić z ognia.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Plastry bakłażana i farsz mięsno-pomidorowy układać warstwami, najpierw 1/3 plastrów bakłażana, następnie połowa farszu, kolejna warstwa bakłażana, druga połowa farszu i warstwa bakłażana, wierzch polać sosem beszamelowym. Posypać rozdrobnionym serem feta i startym żółtym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać w 180 stopniach C przez ok. 35-40 minut.