Przepis
Składniki ( 4 duże porcje lub 8 małych porcji):
2 kg młodych ziemniaków (wyszorowanych pod bieżącą wodą)
świeży tymianek (w małej doniczce lub jako pęczek)
15 ząbków czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek
sól (wg uznania; 2,3,4 łyżeczki)
9
Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki wzdłuż dłuższego boku i zalewamy zimną wodą, żeby nie ściemniały (zdjęcie poniżej)
9
Następnie obieramy 15 ząbków czosnku, wyciskamy 10 z nich a 5 pozostawiamy w całości. Tymianek należałoby oskubać z łodyg, jeśli jednak wolicie szybszą wersję dla leniuchów, pokrójcie go po prostu nożyczkami.☺ Możecie użyć połowę, 3/4 lub cały. W zależności od waszych upodobań. Odlewamy ziemniaki z wody i chwilę obsuszamy na ręczniku kuchennym, w dużej misce mieszamy oliwę, wyciśnięty czosnek, sól i pocięty tymianek.
9
Obtaczamy w tym pokrojone ziemniaki i wykładamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
9
Pomiędzy wyłożone ziemnaki wkładamy pozostałych 5 ząbków czosnku a także kilka całych gałązek tymianku.
9
Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C i pieczemy wg uznania, w zależności czy chcemy uzyskać bardziej miękkie czy przypieczone i chrupiące pyry. ☺ Najlepiej zaglądać do piekarnika co pół godziny, aby się nie spaliły. Smacznego! ☺