Pieczone ziemniaczki

Ewelina
Przepisy
18.09.2014 8:10
Pieczone ziemniaczki

Przepis

Składniki ( 4 duże porcje lub 8 małych porcji):

2 kg młodych ziemniaków (wyszorowanych pod bieżącą wodą)

świeży tymianek (w małej doniczce lub jako pęczek)

15 ząbków czosnku

1 szklanka oliwy z oliwek

sól (wg uznania; 2,3,4 łyżeczki)

9

Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki wzdłuż dłuższego boku i zalewamy zimną wodą, żeby nie ściemniały (zdjęcie poniżej)

9

Następnie obieramy 15 ząbków czosnku, wyciskamy 10 z nich a 5 pozostawiamy w całości. Tymianek należałoby oskubać z łodyg, jeśli jednak wolicie szybszą wersję dla leniuchów, pokrójcie go po prostu nożyczkami.☺ Możecie użyć połowę, 3/4 lub cały. W zależności od waszych upodobań. Odlewamy ziemniaki z wody i chwilę obsuszamy na ręczniku kuchennym, w dużej misce mieszamy oliwę, wyciśnięty czosnek, sól i pocięty tymianek.

9

Obtaczamy w tym pokrojone ziemniaki i wykładamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia

9

Pomiędzy wyłożone ziemnaki wkładamy pozostałych 5 ząbków czosnku a także kilka całych gałązek tymianku.

9

Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C i pieczemy wg uznania, w zależności czy chcemy uzyskać bardziej miękkie czy przypieczone i chrupiące pyry. ☺ Najlepiej zaglądać do piekarnika co pół godziny, aby się nie spaliły. Smacznego! ☺

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną