Zupa krem z dynii

Krzysztof
Zupy
08.09.2014 6:33
Zupa krem z dynii

Przepis

Składniki:

1,5 kg obranej (i pokrojonej w kostkę) dyni,

2 litry bulionu warzywnego (zrobionego wcześniej),

4 duże cebule,

4 ząbki czosnku,

1 łyżeczka mielonego imbiru,

4 łyżki oleju rzepakowego,

sól, pieprz.

Dynię obrać ze skórki, a następnie wydrążyć łyżką środek i pokroić w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć przez kilka minut na oleju, a następnie dodać posiekany czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić dynię i smażyć 5 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy dynię do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładko, doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem do smaku.