Jesienna zupa z dyni z czerwoną soczewicą i imbirem

Szara
Zupy
30.09.2014 12:37
Jesienna zupa z dyni z czerwoną soczewicą i imbirem

Przepis

JESIENNA ZUPA Z DYNI, Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I IMBIREM

AUTUMN SOUP WITH PUMPKIN, RED LENTILS AND GINGER

7

Pyszna i mocno rozgrzewająca zupa. W sam raz na nadchodzące chłodne wieczory. W roli głównej występuje słoneczna dynia, towarzyszy jej bogata w białko soczewica i pomocny w walce z przeziębieniami: imbir. Do tego korzenne nuty gałki muszkatołowej, chrupiące aromatyczne pestki i smaczny, sycący posiłek mamy gotowy.

Fall pumpkin soup with red lentils and ginger7

Dynia jest niskokaloryczna, a przy tym wysoce odżywcza. Charakteryzuje się dużą zawartością cynku, witamin z grupy B, witaminy A, beta-karotenu, potasu, fosforu, wapnia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nie traci cennych właściwości, nawet po ugotowaniu.

Fall pumpkin soup with red lentils and ginger7

SKŁADNIKI (4 porcje):

1 kg dyni (ważonej po obraniu i pokrojeniu w kostkę)

2 duże ziemniaki

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 cebula

1/3 bulwy selera

2 marchewki

1,5 cm kawałek imbiru

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

1 L bulionu warzywnego

1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej

1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

do posypania zupy: świeżo starta gałka muszkatołowa,podprażone pestki dyni i słonecznika, świeże listki oregano

Fall pumpkin soup with red lentils and ginger7

PRZYGOTOWANIE:

Po obraniu i pokrojeniu dyni, powtarzamy tę czynność z pozostałymi warzywami (marchew, seler, ziemniaki). Odstawiamy.

Siekamy cebulę i wrzucamy ją do garnka z rozgrzanymi dwiema łyżkami oleju. Podsmażamy chwilę, dodajemy starty imbir i chwilę dusimy.

Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, soczewicę, mieloną gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Po 2 minutach wlewamy bulion i nastawiamy minutnik na 30 minut.

Zupę gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, a soczewica "rozpadła" się w zupie, połowę zawartości garnka wlewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Wlewamy to z powrotem do garnka, podgrzewamy, a następnie rozlewamy do misek. Posypujemy prażonymi pestkami i świeżo startą gałką muszkatołową.

Smacznego ☺