Przepis
JESIENNA ZUPA Z DYNI, Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I IMBIREM
AUTUMN SOUP WITH PUMPKIN, RED LENTILS AND GINGER
7
Pyszna i mocno rozgrzewająca zupa. W sam raz na nadchodzące chłodne wieczory. W roli głównej występuje słoneczna dynia, towarzyszy jej bogata w białko soczewica i pomocny w walce z przeziębieniami: imbir. Do tego korzenne nuty gałki muszkatołowej, chrupiące aromatyczne pestki i smaczny, sycący posiłek mamy gotowy.
Fall pumpkin soup with red lentils and ginger7
Dynia jest niskokaloryczna, a przy tym wysoce odżywcza. Charakteryzuje się dużą zawartością cynku, witamin z grupy B, witaminy A, beta-karotenu, potasu, fosforu, wapnia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nie traci cennych właściwości, nawet po ugotowaniu.
Fall pumpkin soup with red lentils and ginger7
SKŁADNIKI (4 porcje):
1 kg dyni (ważonej po obraniu i pokrojeniu w kostkę)
2 duże ziemniaki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1/3 bulwy selera
2 marchewki
1,5 cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 L bulionu warzywnego
1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
do posypania zupy: świeżo starta gałka muszkatołowa,podprażone pestki dyni i słonecznika, świeże listki oregano
Fall pumpkin soup with red lentils and ginger7
PRZYGOTOWANIE:
Po obraniu i pokrojeniu dyni, powtarzamy tę czynność z pozostałymi warzywami (marchew, seler, ziemniaki). Odstawiamy.
Siekamy cebulę i wrzucamy ją do garnka z rozgrzanymi dwiema łyżkami oleju. Podsmażamy chwilę, dodajemy starty imbir i chwilę dusimy.
Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, soczewicę, mieloną gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Po 2 minutach wlewamy bulion i nastawiamy minutnik na 30 minut.
Zupę gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, a soczewica "rozpadła" się w zupie, połowę zawartości garnka wlewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Wlewamy to z powrotem do garnka, podgrzewamy, a następnie rozlewamy do misek. Posypujemy prażonymi pestkami i świeżo startą gałką muszkatołową.
Smacznego ☺