Zupa dyniowa na ostro z papryką i chili

mela
Zupy
27.09.2015 14:59
Zupa dyniowa na ostro z papryką i chili
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

1 mała papryczka chili

0,5 kg dyni

200ml wody

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 papryka

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta soli i pieprzu

Przepis

Kaloryczność: niska

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

Zupa dyniowa na ostro z papryką i chili, przepis ten nadaje charakteru i ostrości dyni, osobiście nie przepadam za tradycyjną (dla mnie mdłą) zupą dyniową z imbirem. Polecam spróbować, nawet jeśli nie lubisz dyni :)

Pokrój drobno papryczkę chili i paprykę.

Obierz dynię, pozbądź się pestek i pokrój ją w kostkę.

Czosnek, cebulę obierz i drobno pokrój.

Podsmaż na oliwie z oliwek cebulę i czosnek, dodaj dynię i papryki po kilku minutach i smaż jeszcze kilka minut (Możesz to zrobić od razu w garnku, to będzie mniej rzeczy do zmywania :) )

Wlej do garnka wodę i zagotuj całość, gotuj jeszcze przez około 5 minut, a następnie miksuj całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gotuj jeszcze zupę przez 5 minut i dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną