- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
1 mała papryczka chili
0,5 kg dyni
200ml wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli i pieprzu
Przepis
Kaloryczność: niska
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Zupa dyniowa na ostro z papryką i chili, przepis ten nadaje charakteru i ostrości dyni, osobiście nie przepadam za tradycyjną (dla mnie mdłą) zupą dyniową z imbirem. Polecam spróbować, nawet jeśli nie lubisz dyni :)
Pokrój drobno papryczkę chili i paprykę.
Obierz dynię, pozbądź się pestek i pokrój ją w kostkę.
Czosnek, cebulę obierz i drobno pokrój.
Podsmaż na oliwie z oliwek cebulę i czosnek, dodaj dynię i papryki po kilku minutach i smaż jeszcze kilka minut (Możesz to zrobić od razu w garnku, to będzie mniej rzeczy do zmywania :) )
Wlej do garnka wodę i zagotuj całość, gotuj jeszcze przez około 5 minut, a następnie miksuj całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotuj jeszcze zupę przez 5 minut i dopraw ją do smaku solą i pieprzem.