Sernik z białą czekoladą i polewą kajmakową

Ciasta

07.10.2017 9:46

Sernik z białą czekoladą i polewą kajmakową

Przyznam, że skorzystałam z ułatwień – gotowej masy kajmakowej i spodu z ciasteczek, dlatego sernik ten nie jest tak pracochłonny 😉 Spód: 200 g ciastek owsianych 100 g masła 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy Masa serowa: 650 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka Polewa: 3 łyżki gotowej masy kajmakowej 1 łyżka śmietany 30% Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze. Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra). Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką i cukrem pudrem. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik na jeszcze około 15 minut. Idealnie aksamitny sernik z twarogu, mascarpone i białej czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i przestudzić. Masę wylać na spód z ciastek. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-polewa-kajmakowa/