Przepis
Miodownik z jabłkami i kremem
14
WRZ
Obraz1Składniki ciasto:
5 jajek
1 kostka masła
0,5 szklanki miodu
1 szklanka cukru
3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki krem:
½ litra mleka
1 budyń śmietankowy
5 łyżek cukru
1 kostka masła
5 łyżek mleka w proszku
Składniki masa jabłkowa:
½ kg jabłek
2 galaretki agrestowe
Składniki pozostałe:
1 tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić z miodem i cukrem, odstawić do wystudzenia. Następnie do masy dodać jajka, mąkę i sodę, wyrobić ciasto i podzielić na 3 równe części. Każdą część ciasta piec osobno w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok 20-30 minut. Ugotować budyń z dodatkiem cukru. Utrzeć masło na puszystą masę a następnie dodawać po łyżce budyniu i mleka w proszku cały czas ucierając. Jabłka obrać i pokroić, dusić w rondelku aż się rozpadną i odparują część wody, gdy będą się gotować dodać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia. Na miodowym placku układamy połowę śmietankowego kremu, a następnie połowę jabłek i przykrywany drugim plackiem, na który wykładamy resztę kremu i jabłek i przykrywamy ostatnim plackiem. Ciasto dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Smacznego :)