Tarta jabłkowa z migdałami i miodem

Krzysztof
Ciasta
09.09.2014 7:05
Tarta jabłkowa z migdałami i miodem

Przepis

Nadchodzi wielkimi krokami jesień i czas na gościnę jabłek w mojej kuchni więc zaczynamy:)

Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić.

Składniki:

ciasto

2 szklanki mąki pszennej

125 g miękkiego masła

szczypta soli

łyżeczka cukru

łyżeczka octu winnego

20 ml zimnej wody

farsz

6 jabłek

70 g migdałów

5 łyżek miodu

2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nią formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski tak aby przyozdobić tartę.

Pieczemy wszystko w piekarniki rozgrzanym na 170 C przez 30-40 minut.