Przepis
To ciasto idealnie sprawdza się gdy mamy nadmiar jabłek (a akurat u mnie na ogrodzie ich nie brakuje). Jest pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Ja przygotowanie placków z masami rozkładam sobie zawsze na dwa dni - w jeden dzień piekę blaty i gotuję np. budyń, a w drugi przekładam. Takie ciasto im dłużej poleży, tym jest smaczniejsze :)
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto miodowe:
2 szkl. mąki pszennej
10 dag cukru
15 dag masła
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
cukier waniliowy
2 łyżki masła
galaretka (np. cytrynowa)
Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
6 łyżek cukru
200 g masła w temp. pokojowej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki rumu
Poncz:
sok grejpfrutowy
rum
1. Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli i cukru. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy, a następnie przelewamy do blachy o wymiarach 25 x 25 i pieczemy ok 40 minut w 180*C.
2. Przygotowanie ciasta miodowego: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód, śmietanę, mąkę z sodą. Wyrabiamy mikserem tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy łyżką na taką samą blachę, jak piekliśmy biszkopt. Blat miodowy pieczemy w 180*C przez 30 minut.
3. Przygotowanie kremu budyniowego: na ogniu stawiamy 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej 1 szklance rozpuszczamy budyń, a następnie dodajemy do gotującego mleka. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy go z ognia i całkowicie studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń. Na końcu ucierania wlewamy sok z cytryny i rum.
4. Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy razem z cukrem na maśle ok 15 minut. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (koniecznie poza palnikiem!).
5. Biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto przekładamy w blaszce w kolejności: biszkopt - poncz - jabłka - ciasto miodowe - masa budyniowa - biszkopt - poncz. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.