Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

Krzysztof
Przepisy
30.10.2014 8:15
Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

Przepis

To ciasto idealnie sprawdza się gdy mamy nadmiar jabłek (a akurat u mnie na ogrodzie ich nie brakuje). Jest pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Ja przygotowanie placków z masami rozkładam sobie zawsze na dwa dni - w jeden dzień piekę blaty i gotuję np. budyń, a w drugi przekładam. Takie ciasto im dłużej poleży, tym jest smaczniejsze :)

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1/2 szkl. cukru

1 szkl. mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto miodowe:

2 szkl. mąki pszennej

10 dag cukru

15 dag masła

1 łyżeczka sody

2 łyżki miodu

1 jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

1/2 szklanki cukru

sok z 1/2 cytryny

cukier waniliowy

2 łyżki masła

galaretka (np. cytrynowa)

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

2 budynie waniliowe

6 łyżek cukru

200 g masła w temp. pokojowej

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki rumu

Poncz:

sok grejpfrutowy

rum

1. Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli i cukru. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy, a następnie przelewamy do blachy o wymiarach 25 x 25 i pieczemy ok 40 minut w 180*C.

2. Przygotowanie ciasta miodowego: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód, śmietanę, mąkę z sodą. Wyrabiamy mikserem tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy łyżką na taką samą blachę, jak piekliśmy biszkopt. Blat miodowy pieczemy w 180*C przez 30 minut.

3. Przygotowanie kremu budyniowego: na ogniu stawiamy 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej 1 szklance rozpuszczamy budyń, a następnie dodajemy do gotującego mleka. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy go z ognia i całkowicie studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń. Na końcu ucierania wlewamy sok z cytryny i rum.

4. Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy razem z cukrem na maśle ok 15 minut. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (koniecznie poza palnikiem!).

5. Biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto przekładamy w blaszce w kolejności: biszkopt - poncz - jabłka - ciasto miodowe - masa budyniowa - biszkopt - poncz. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.