Składniki
Ciasto miodowe:
3 szkl mąki
kostka margaryny
1 łyżka miodu
jajko
łyżka przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1/2 szkl cukru
op.cukru wanilinowego Delecta
1/4 szkl gęstej śmietany
Masa jabłkowa:
słoik jabłek prażonych (ok 750g)
2 galaretki wiśniowe
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2l mleka
2 łyżki cukru pudru
kostka miękkiego masła
Polewa kakaowa:
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1/4 kostki palmy
1 łyżeczka żelatyny
Dekoracja:
maczek truskawkowy Delecta
maczek mango Delecta
maczek tutti frutti Delecta
Przepis
Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, sodę i cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić.
Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia.
Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił się kożuszek. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń.
Polewa kakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić.
Pierwszy blat ułożyć w foremce, posmarować masą budyniową. Można wstawić do lodówki na chwilę aby masa stwardniała. Na masę wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Polać polewą i posypać kolorowymi posypkami Delecta.