Składniki
Składniki na ciasto:
600 gram mąki
2 łyżeczki sody
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
¾ szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
16 gram cukiru wanilinowego
2 jajka
2 żółtka
200 gram masła
Składniki na masę orzechową:
125 gram masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
200 gram posiekanych orzechów włoskich
Składniki na masę budyniową/krem:
300 ml mleka
3 żółtka
3,5 czubatej łyżki mąki
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml mleka
5 łyżek cukru
16 gram cukru wanilinowego
300 gram masła
Dodatkowo:
350 gram powidłeł śliwkowych
Rozmiar blachy: 24cmx28cm
Przepis
Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sodę. W garnku podgrzewamy niewielką ilość mleka z trzema łyżkami miodu następnie odstawiamy do ostudzenia.
Do mąki dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, cukier wanilinowy, dwa jajka, dwa żółtka, masło oraz mleko z miodem.Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części i kolejno pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy orzechowej:
W garnku roztapiamy masło z dodatkiem, cukru, miodu oraz posiekanych orzechów włoskich. Całość podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut. Po wystudzeniu orzechy wykładamy na pierwszy z upieczonych spodów.
Przygotowanie masy:
Do mleka dodajemy trzy żółtka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie miksujemy. Dwieście mililitrów mleka z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego podgrzewamy w garnku. Do wrzącego mleka przelewamy nasz roztwór z mleka. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie budyń.
Masło miksujemy w dużej misce, następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
Ostateczne przygotowanie ciasta:
Na jeden z upieczonych spodów wykładamy na całej powierzchni powidła śliwkowe oraz masę budyniową. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kolejną warstwą ciasta i ponownie smarujemy na całej powierzchni powidłami oraz masą budyniową. Na sam koniec wykładamy warstwę ciasta na której wcześniej włożyliśmy orzechy w miodzie.
Wszystkie warstwy delikatnie łączymy ze sobą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto jest genialne.
Wymaga trochę pracy jednak jego smak rekompensuje włożoną pracę.
Życzymy smacznego