Miodownik piernikowy z kremem i powidłami

Ewelina
Ciasta
04.12.2017 21:28
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami

Składniki

Składniki na ciasto:

600 gram mąki

2 łyżeczki sody

3 łyżki mleka

3 łyżki miodu

¾ szklanki cukru pudru

1 czubata łyżka przyprawy do piernika

16 gram cukiru wanilinowego

2 jajka

2 żółtka

200 gram masła

Składniki na masę orzechową:

125 gram masła

4 łyżki cukru

2 łyżki miodu

200 gram posiekanych orzechów włoskich

Składniki na masę budyniową/krem:

300 ml mleka

3 żółtka

3,5 czubatej łyżki mąki

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

200 ml mleka

5 łyżek cukru

16 gram cukru wanilinowego

300 gram masła  

Dodatkowo:

350 gram powidłeł śliwkowych

Rozmiar blachy: 24cmx28cm

Przepis

Przygotowanie ciasta:

Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sodę. W garnku podgrzewamy niewielką ilość mleka z trzema łyżkami miodu następnie odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #1
Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #2
Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #3
Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #4

Do mąki dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, cukier wanilinowy, dwa jajka, dwa żółtka, masło oraz mleko z miodem.Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części i kolejno pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #5

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #6

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #7

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #8

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #9

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #10

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #11

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #12

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #13

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #14

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #15

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #16

Przygotowanie masy orzechowej:

W garnku roztapiamy masło z dodatkiem, cukru, miodu oraz posiekanych orzechów włoskich. Całość podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut. Po wystudzeniu orzechy wykładamy na pierwszy z upieczonych spodów.

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #17

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #18

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #19

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #20

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #21

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #22

Przygotowanie masy:

Do mleka dodajemy trzy żółtka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie miksujemy. Dwieście mililitrów mleka z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego podgrzewamy w garnku. Do wrzącego mleka przelewamy nasz roztwór z mleka. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie budyń.

Masło miksujemy w dużej misce, następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #23

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #24

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #25

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #26
Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #27

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #28

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #29

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #30

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #31
Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #32

Ostateczne przygotowanie ciasta:

Na jeden z upieczonych spodów wykładamy na całej powierzchni powidła śliwkowe oraz masę budyniową. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kolejną warstwą ciasta i ponownie smarujemy na całej powierzchni powidłami oraz masą budyniową. Na sam koniec wykładamy warstwę ciasta na której wcześniej włożyliśmy orzechy w miodzie.

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #33

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #34

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #35

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #36

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #37

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #38

Wszystkie warstwy delikatnie łączymy ze sobą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto jest genialne.

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #39

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #40

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #41

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #42

Wymaga trochę pracy jednak jego smak rekompensuje włożoną pracę.

Życzymy smacznego

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #43

Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #44