Składniki
Składniki na ciasto:
600 gram mąki
2 łyżeczki sody
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
¾ szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
16 gram cukiru wanilinowego
2 jajka
2 żółtka
200 gram masła
Składniki na masę orzechową:
125 gram masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
200 gram posiekanych orzechów włoskich
Składniki na masę budyniową/krem:
300 ml mleka
3 żółtka
3,5 czubatej łyżki mąki
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml mleka
5 łyżek cukru
16 gram cukru wanilinowego
300 gram masła
Dodatkowo:
350 gram powidłeł śliwkowych
Rozmiar blachy: 24cmx28cm
Przepis
Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sodę. W garnku podgrzewamy niewielką ilość mleka z trzema łyżkami miodu następnie odstawiamy do ostudzenia.
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #1](/media/thumbnail/0f/8f/0f8f2c9924ab98dbc07ccc5ba153f89b.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #2](/media/thumbnail/7b/e1/7be16b0f9d961d1a200c8c58905952a3.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #3](/media/thumbnail/40/d9/40d9c58d49a3a1411701a9883558732f.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #4](/media/thumbnail/63/cd/63cd07318323f201c9d520bc06d10432.jpg)
Do mąki dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, cukier wanilinowy, dwa jajka, dwa żółtka, masło oraz mleko z miodem.Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części i kolejno pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #5](/media/thumbnail/cb/53/cb539d3dd5d0558b8d748fa57af66f73.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #6](/media/thumbnail/28/57/2857d81f9ead87f6c216509825df573c.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #7](/media/thumbnail/0d/88/0d886d02ba10bdebd0783241fc0a970d.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #8](/media/thumbnail/59/1c/591c5793e64e9b2607e64f0f5cbecf55.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #9](/media/thumbnail/69/48/6948552450bc284c684ae109c4dc87c2.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #10](/media/thumbnail/5e/15/5e159f4a8a305ccebdcf52adf03a9bf3.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #11](/media/thumbnail/27/f8/27f8049cb89f1cacf7237cbb1101fcc1.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #12](/media/thumbnail/72/30/7230509c1fcf1f75807c8fd68c811534.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #13](/media/thumbnail/fb/1c/fb1c0d3dc6b25768baa50a8ea896d2ad.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #14](/media/thumbnail/eb/5f/eb5f24e505eb9e7d51667706fbe27e5b.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #15](/media/thumbnail/3f/ee/3fee11ec5c67eb2c651ea74e4b2cfa5a.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #16](/media/thumbnail/bd/5b/bd5bd646c495b1d0beb56a82229f15a4.jpg)
Przygotowanie masy orzechowej:
W garnku roztapiamy masło z dodatkiem, cukru, miodu oraz posiekanych orzechów włoskich. Całość podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut. Po wystudzeniu orzechy wykładamy na pierwszy z upieczonych spodów.
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #17](/media/thumbnail/ab/94/ab948a788d699076542e99b694ec866e.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #18](/media/thumbnail/46/b2/46b2242ae5c43f21c6386b29ca6bd5ce.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #19](/media/thumbnail/53/f1/53f1e489e6028cab48b8435537b5f477.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #20](/media/thumbnail/84/fc/84fc00ca63a175fd81d677985a952817.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #21](/media/thumbnail/0f/fe/0ffe508553771d2649f1aad8b5d0f198.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #22](/media/thumbnail/c6/58/c658948fca3ed94209ea6765d43dd52b.jpg)
Przygotowanie masy:
Do mleka dodajemy trzy żółtka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie miksujemy. Dwieście mililitrów mleka z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego podgrzewamy w garnku. Do wrzącego mleka przelewamy nasz roztwór z mleka. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie budyń.
Masło miksujemy w dużej misce, następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #23](/media/thumbnail/49/a9/49a9445b613690252eda4d1e6b5f76f7.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #24](/media/thumbnail/20/7a/207a9034f017fac435c97186ea866f7f.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #25](/media/thumbnail/bd/d5/bdd54672a2c6e01528ed0b881742ace8.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #26](/media/thumbnail/f6/77/f6773b378558e28906ef1534f0c78bf2.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #27](/media/thumbnail/45/97/45976963a6046287e455dceb1a358673.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #29](/media/thumbnail/68/4b/684bfe45894d8e28ffc0c962cf60bb10.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #30](/media/thumbnail/8c/eb/8ceb3cb044f0162f11ad29f456af7882.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #31](/media/thumbnail/00/66/006647043b266f7f4acfd1a9fa0e56c9.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #32](/media/thumbnail/6f/61/6f610e54353f8b748c7aea5335fe2ecc.jpg)
Ostateczne przygotowanie ciasta:
Na jeden z upieczonych spodów wykładamy na całej powierzchni powidła śliwkowe oraz masę budyniową. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kolejną warstwą ciasta i ponownie smarujemy na całej powierzchni powidłami oraz masą budyniową. Na sam koniec wykładamy warstwę ciasta na której wcześniej włożyliśmy orzechy w miodzie.
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #33](/media/thumbnail/31/4e/314e63e3a4aa3118a89e81b385f2e576.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #34](/media/thumbnail/76/de/76def36478849bf66e9e80c37ef8d287.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #35](/media/thumbnail/15/24/15243960a199a0b55a642d24e77c2932.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #36](/media/thumbnail/e1/f8/e1f8b89f5102b0543591bfe5bf5d5782.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #37](/media/thumbnail/7d/08/7d08b9618cdcad1b964224069f27dbd9.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #38](/media/thumbnail/a4/8d/a48df02ebe788cd0de235311cf4cdd8e.jpg)
Wszystkie warstwy delikatnie łączymy ze sobą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto jest genialne.
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #39](/media/thumbnail/33/15/3315ce27dfa440bafc29222af541fd18.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #40](/media/thumbnail/ba/f4/baf420214a78163798943f1158e75341.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #41](/media/thumbnail/09/5c/095c483227b781ffe58517f40fa14352.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #42](/media/thumbnail/6d/8b/6d8b5badd4d299e93f051b84106c37fe.jpg)
Wymaga trochę pracy jednak jego smak rekompensuje włożoną pracę.
Życzymy smacznego
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #43](/media/thumbnail/24/04/24045979edd8b0196c00b540f215d2bd.jpg)
![Zdjęcie Miodownik piernikowy z kremem i powidłami #44](/media/thumbnail/2f/40/2f401309d6cebcc5e1d5c527bf7a05f5.jpg)