Przepis
Składniki:
2 duże świeże ogórki, im twardsze tym lepsze
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka octu
Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy skórkę, najlepiej delikatnie nożem lub boczną częścią obieraczki do warzyw.
Kroimy je na pół, a następnie każdą połowę przekrawamy wzdłuż na równe części. Otrzymujemy długie paseczki, które kroimy na szerokość 2-3cm.
Pokrojone ogórki zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na ok. 30minut.
Biały sezam prażymy na suchej patelni (opcjonalnie), łączymy z czarnym, olejem sezamowym i octem.
Po 30 minutach odlewamy pozostały sos sojowy z ogórków i dodajemy naszą marynatę.
Wszystko dokładnie mieszamy, schładzamy w lodówce i zajadamy w ramach surówki.