Marynowane ogórki z sezamem

Ewelina
14.09.2014 8:38
Marynowane ogórki z sezamem

Przepis

Składniki:

2 duże świeże ogórki, im twardsze tym lepsze

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki białego sezamu

1 łyżka czarnego sezamu

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka octu

Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy skórkę, najlepiej delikatnie nożem lub boczną częścią obieraczki do warzyw.

Kroimy je na pół, a następnie każdą połowę przekrawamy wzdłuż na równe części. Otrzymujemy długie paseczki, które kroimy na szerokość 2-3cm.

Pokrojone ogórki zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na ok. 30minut.

Biały sezam prażymy na suchej patelni (opcjonalnie), łączymy z czarnym, olejem sezamowym i octem.

Po 30 minutach odlewamy pozostały sos sojowy z ogórków i dodajemy naszą marynatę.

Wszystko dokładnie mieszamy, schładzamy w lodówce i zajadamy w ramach surówki.