Przepis
Składniki:
brukselki (my mieliśmy 400g)
4 łyżki masła
sól i świeżo zmielony pieprz
4 łyżki sezamu
2 ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie talarki
Wykonanie:
Brukselki myjemy, kroimy na połowy i wrzucamy do gotującej się wody (z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką cukru) na 3 minuty. Po wskazanym czasie, wyjmujemy i wykładamy je na ręcznik (np. papierowy) by wypłynęła z nich woda. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło. Wykładamy na patelnię osuszone brukselki nacięciem do dołu i smażymy 3 minuty, następnie przekładamy je na drugą stronę, dodajemy pokrojony czosnek, posypujemy sezamem i znów smażymy 3 minuty. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy by połączyć smaki. Brukselki gotowe!