Przepis
Lubię przyprawę curry za jej piękny kolor i oczywiście smak. Pikle ogórkowe są pyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.
Składniki:
1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych
liście selera
2-3 cebule
Zalewa:
3 łyżki curry
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 i 1/2 łyżki soli
1 i 1/2 szklanki cukru
1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki.
2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera.
3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut.