Ogórki w zalewie curry

Ewelina
27.08.2014 20:47
Ogórki w zalewie curry

Przepis

Lubię przyprawę curry za jej piękny kolor i oczywiście smak. Pikle ogórkowe są pyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.

Składniki:

1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych

liście selera

2-3 cebule

Zalewa:

3 łyżki curry

3 szklanki wody

1 szklanka octu

1 i 1/2 łyżki soli

1 i 1/2 szklanki cukru

1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki.

2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera.

3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut.