Przepis
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg papryki czerwonej
- 3 łyżki soli
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki razem z cebulą, lekko solimy i zostawiamy na 1 godzinę. Marchewkę ścieramy na tarce, paprykę kroimy w kostkę a czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Po upływie godziny wyciskamy ogórki z cebulą, dodajemy resztę wcześniej przygotowanych składników oraz olej, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin (miskę przykrywamy ściereczką). Następnie sałatkę wkładamy do słoików a wierzch zalewamy powstałą zalewą i pasteryzujemy 20 minut.