Przepis
Składniki:
3- 4 duże dojrzałe pomidory obrane ze skórki (ewentualnie pomidory w puszcze)
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli
sól
pieprz
suszone oregano
suszona bazylia
Przygotowanie:
Obrane ze skórki pomidory kroimy ćwiartki (wycinamy stwardniałe części), połowę cebuli i czosnek obieramy z łupinek i myjemy. Wszystko razem wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Ponownie blendujemy. Tak powstały sos przelewamy do małego garnuszka i gotujemy przez kilka minut by zgęstniał.
Do tego sosu nie dodaje świeżych ziół- w trakcie gotowania bazylia staje się gorzka.
Uwaga! Na surowe ciasto drożdżowe (pizza) nie nakładamy gorącego sosu! Musi być zimny- wtedy ciasto ładnie wyrośnie i nie "sparzy się".
Gotowe!