Przepis
SKŁADNIKI :
1 puszka pomidorów
1 świeża papryka czerwona
1 mała cebula
2 -3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżeczki soku z cytryny
około 1/2 szklanki wody
Cebulę i paprykę drobno kroimy,przekładamy na patelnie,dodajemy czosnek,olej i lekko podpiekamy.Wlewamy pomidory z całą zalewą.Mieszamy i prużymy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie,dolewamy wody tyle żeby sos nie był zbyt gęsty ani rzadki.Doprawiamy do smaku przyprawami.
Cały sos przelewamy do wysokiego naczynia,mielimy blenderem aż będzie gładki.
Sos jest już gotowy.
Przelewamy go do pojemnika,szczelnie zamykamy i podajemy kiedy będzie potrzebny.Zużywamy wciągu kilku dni.