Przepis
składniki beza:
5 białek jajka m/l
szczypta soli
250 g cukru drobnoziarnistego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
krem mascarpone:
125 g schłodzonego mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanka cukru
3 łyżeczki śmietany 18%
500 g jagód
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik na 120 C i przygotuj blachę - wyłóż ją pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej cyrklem).
Do miski wlej białka ze szczyptą soli i ubijaj, na sztywno, stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając, dodaj mąkę i ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h.
Do miski włóż serek mascarpone i cukier z cukrem wanilinowym miksuj przez 1 minutę dodając śmietanę. Kremem przełóż bezę zostawiając 1 dużą łyżkę na wierzch, posyp jagodami, przełóż drugim plackiem bezy, na środku wyłóż resztę masy dekorując jagodami.