Beza jagodowa z mascarpone

Krzysztof
Przepisy
13.09.2014 8:04
Beza jagodowa z mascarpone

Przepis

składniki beza:

5 białek jajka m/l

szczypta soli

250 g cukru drobnoziarnistego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu winnego

krem mascarpone:

125 g schłodzonego mascarpone

1 opakowanie cukru wanilinowego

1/4 szklanka cukru

3 łyżeczki śmietany 18%

500 g jagód

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik na 120 C i przygotuj blachę - wyłóż ją pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej cyrklem).

Do miski wlej białka ze szczyptą soli i ubijaj, na sztywno, stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając, dodaj mąkę i ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h.

Do miski włóż serek mascarpone i cukier z cukrem wanilinowym miksuj przez 1 minutę dodając śmietanę. Kremem przełóż bezę zostawiając 1 dużą łyżkę na wierzch, posyp jagodami, przełóż drugim plackiem bezy, na środku wyłóż resztę masy dekorując jagodami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną