Karkówka duszona w sosie własnym

kardamonovy
Obiad
01.03.2024 13:51
Karkówka duszona w sosie własnym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/karkowka-duszona-w-sosie-wlasnym/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Karkówka duszona w sosie własnym - uczta dla koneserów!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcze: 20g
  • Węglowodany: 5g
  • Białko: 25g

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody

Przepis

Karkówka duszona w sosie własnym to danie, które z łatwością przyrządzisz na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięso jest niezwykle soczyste i aromatyczne, dzięki powolnemu gotowaniu w niskiej temperaturze i duszeniu we własnym sosie. Przyprawy takie jak liść laurowy i ziele angielskie dodają potrawie wyjątkowego charakteru, a cebula i czosnek wzbogacają smak karkówki. Przygotowanie dania jest banalnie proste i nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych, wystarczy tylko trochę cierpliwości, aby mięso mogło powoli gęstnieć w sosie. Możesz podać ten pyszny kąsek z dowolnymi dodatkami - np. z pieczywem, ziemniakami, kluskami śląskimi czy mieszanką warzyw. Smak i zapach tej potrawy na pewno porwą do stołu wszystkich domowników. Zacznij już teraz i ciesz się wyjątkowym smakiem duszonej karkówki w sosie własnym!

  • Na początku przygotuj karkówkę, czyli umyj mięso, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Pozostaw na kilka minut, aby mięso przeszło aromatami przypraw.
  • Podczas gdy mięso odstaje, pokrój cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej olej, a następnie obsmaż na nim karkówkę ze wszystkich stron, aż nabierze złocistego koloru. Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je do garnka.
  • Na tej samej patelni, na której smażyłaś karkówkę, obsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy zaczną się zrumienić, przełóż je do garnka z mięsem.
  • Do garnka dodaj także liście laurowe, ziele angielskie i szklankę wody. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
  • Po tym czasie karkówka powinna być miękka i soczysta. Podawaj ją w towarzystwie ulubionych dodatków.